Kecskeméti arcok

Elhunyt Csomós Mari, a Katona József Színház egykori színésze

Meghalt Csomós Mari, tudatta a Radnóti Miklós Színház közösségi média oldalán. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész, a Nemzet Színésze nyolcvanéves volt. Hazánk egyik legtöbbet díjazott színésznője 1968–1971 között a kecskeméti Katona József Színház társulatának tagja volt.

„Megrendülve, fájó szívvel tudatjuk, hogy Csomós Mari, a Radnóti Színház tagja és a Nemzet Színésze ma csendben, hosszú betegség után elhunyt” – írta Facebook-oldalán a Radnóti Mikós Színház, akik így folytatták soraikat:

“Ma este Futótűz van. Hát… ezt a napot választotta a távozásra. Ebben az előadásban lépett utoljára színpadra a nagymama, Nazira szerepében. Ma mindannyian máshogy játszunk majd, ott leszel velünk nehéz szívünkben a színpadon, és ott maradsz a lelkünkben örökre. Született művész és színésznő volt, még nem tudjuk, mit kezdünk e tátongó hiánnyal. Szeretett társulata most csak csendesen búcsúzik tőle, vigaszul a te mondataidat idézzük. »Mindig lesz olyan ember, aki odaáll egy gyertya mellé, egy három deszkából összeácsolt valamire, és elkezd mondani egy verset – és lesznek, akik hallgatják. Lehetetlen, hogy ne legyen színház”

Csomós Mari 1943. szeptember 25.-én született, 1961–1965 között végezte el a Színművészeti Főiskolát Simon Zsuzsa osztályában. Veszprémbe szerződött 1965–1968 között. 1968–1971 között a kecskeméti Katona József Színház, 1971–1978 között pedig a Szolnoki Szigligeti Színház tagja volt. 1978–1983 között a Nemzeti Színház, 1983–1994 között a Katona József Színház alapító tagja. 1994-től az Új Színházban szerepelt 1997-ig, majd 1997-ben a Radnóti Miklós Színházhoz szerződött, melynek azóta is tagja.

Kitüntették a Nemzet Színésze címmel, Kossuth- és Jászai Mari-díjjal, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb