Mindenmás

Lépjünk fel együtt a bullying ellen! A Gyermekjogi világnapra hívja fel a figyelmet a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Országunkat nemrégiben megrázta a mindössze 16 éves Pisti halála, aki iskolai bántalmazás miatt lett öngyilkos. A tragikus esetből mindannyiunknak tanulnunk kell! A Gyermekjogi világnapon különösen figyeljünk oda: tegyünk meg mindent, hogy többet ne történhessen hasonló!

A Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési előadói nem csak a Gyermekjogi világnap ünnepi időszakában, hanem egész évben kiemelten kezelik az ifjúság védelmét, valamint változatos prevenciós eszköztárral szolgálják a fiatalkori bűnelkövetés és áldozattá válás megelőzését – értesültünk a rendőrségtől.

GYERMEKJOGOK

A gyermekjogok azokat az alapvető jogokat jelentik, amelyek minden gyermeknek járnak. Az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye alapján a gyermeknek joga van a méltósághoz, az egészséghez, az oktatáshoz, a védelemhez, és a szabad véleménynyilvánításhoz. A gyermekek jogainak tiszteletben tartása kiemelkedő fontosságú, melyet a bűnmegelőzési előadások alkalmával az osztálytermekben, iskolán kívüli foglalkozások keretében közvetítenek a Bács-Kiskun vármegyei rendőrök.

ELŐADÁSOK

A vármegyei szakembereknek az oktatási intézmények felkérései alapján vannak nyilvános előadásaik, de számtalan esetben teljes diszkrécióval történnek a jó irányba terelő, esetmegbeszélő, konfliktust feloldó foglalkozások. Az eredményes felvilágosító tevékenység mellett jelentősnek mondható a soron kívüli, azonnali reagálást igénylő megkeresések száma.

BÁNTALMAZÁS, AVAGY A BULYYING

A bullying, vagyis a bántalmazás, egy olyan jelenség, amely a gyermekjogok megsértésének egy formája lehet. A bullying magába foglalhat fizikai, verbális vagy érzelmi bántalmazást, és akár iskolai környezetben, akár online térben megjelenhet. Az áldozatok gyakran nem képesek hatékonyan megvédeni magukat, és a bántalmazás hosszú távú negatív hatásokkal járhat az érintett gyermekek számára.

A BŰNMEGELŐZÉSI ELŐADOK CÉLJA

A vármegyei bűnmegelőzési előadók foglalkozásai a gyermekjogokat hivatottak védeni. Többek között a bullying megelőzésére és kezelésére szolgálnak, így a bullying jeleinek felismerésére, a hatékony fellépésre, a megfelelő védelem kialakítására fókuszálnak. A megelőzéssel foglalkozó szakemberek a munkájukkal ahhoz kívánnak hozzájárulni, hogy a gyermekek biztonságban és tiszteletben élhessék meg jogaikat.

Ha úgy érzed, lelki segítségre szorulsz, vagy van olyan ismerősöd, aki veszélyben van, azonnal kérj segítséget! Hidd el, mindig van megoldás, mindig van, aki meghallgat:

Magyar Lelki Elsősegély
Telefonszolgálatok Szövetsége
116-123
Kék Vonal gyermekkrízis alapítvány
116-111 Csak vezetékes vonalról hívható:
DélUtán középkorú és idős emberek lelkisegély szolgálata
+36-80-200 866
Akik interneten segítenek:
www.sos505.hu és www.chat.kek-vonal.hu
E-mail címek, ahová írásban fordulhatsz:
[email protected]
[email protected]

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb