Mindenmás

Mindenhol tetemek hevernek a Kiskunsági Nemzeti Parkban: újra tombol a madárinfluenza – képek

Nemrég még magával ragadó látványt nyújtottak a darvak szerte az Alföldön, napokkal ezelőtt mintegy 13 ezren voltak a Kiskunsági Nemzeti Park egyik legkedveltebb részén, a szegedi Fehér-tónál – közölte a tenyek.hu. Mint korábban beszámoltunk róla, Bács-Kiskun vármegyében is kitört a madárinfluenza, ennek pedig súlyos következményei vannak az állatvilágra nézve.

November vége van, így eljött az ideje, hogy a darvak melegebb vidékekre vándoroljanak, és Afrika, de legalább Dél-Európa felé vegyék az irányt.

“Pár hete még hatalmas ricsajjal húztak, ettek, éltek, vonultak. Látványuk maga volt a csoda”

– írta egy megrendült hangvételű bejegyzésben vasárnap a Hortobágyi Madárpark-Madárkórház Alapítvány, ugyanis nem minden példány tudott nekiindulni a nagy útnak.

Több százan váltak a madárinfluenza áldozatává, ezért rengeteg tetem hever az alföldi mezőkön és a szántóföldeken, ami miatt az életben maradt darvak is sokfelé változtattak az évek óta megszokott vonulásukon.

GYORSAN TERJED A BETEGSÉG

A madárinfluenza gyorsan terjedt, november közepén egy 7100 állatot számláló állományt számolnak fel Petőfiszálláson, de jelenleg a Nébih feljegyzései szerint Kiskunfélegyháza, Pálmonostora, Tiszaalpár és Bugac is érintett.

A szakemberek az érintett gazdaságok körül kijelölték a 3 kilométer sugarú védőkörzetet, és – kockázatelemzés alapján – meghatározták a felügyeleti (megfigyelési) körzetet. A Nébih figyelmeztetett, hogy a vadon élő madarak vonulása nagymértékű kockázatot jelent a vírus baromfitelepekre történő bejutását illetően.

A HÁZI- ÉS VADON ÉLŐ MADARAK BETEGSÉGE

A madárinfluenza a házi- és vadon élő madarak betegsége. A vadmadarak sokszor tünetmentesek maradnak, a házimadarak esetében a klinikai tünetek különfélék lehetnek: függenek a vírus megbetegítő képességétől, a madár fajától, korától, meglévő betegségeitől, tartási körülményeiktől. Kezdeti tünet lehet az étvágytalanság, a folyadékfelvétel csökkenése és a viszonylag kismértékű elhullás. Más esetben hirtelen, akár előzetes tünetek nélküli, vagy általános tüneteket követő (bágyadtság, étvágytalanság, borzolt tollazat) magas elhullási arány tapasztalható. A betegség jele lehet a tojástermelés vagy a testtömeg gyarapodás csökkenése is.

A vírus a fertőzött állatok ürülékében, a tollukon, a légcsövükben van. A vadmadárnak nem is kell megközelítenie a háziszárnyast, a fertőzéshez az is elég, ha földre eső ürülékét az ember a cipője talpával, a szalmával vagy a takarmánnyal beviszi az ólba. Az állományon belül a további terjedésben aztán nagy szerepet kap a kitüsszögött váladék illetve a szálló por és tollpihék belégzése is.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb