Mindenmás

Napi cukiság: szobrot állítanak Béla kutyának egy Kecskemét környéki városban

Szobrot állítanak Baján a város néhai kutyájának, Bélának. A négylábúnak nem volt kinevezett gazdája, a bajaiak 1985 és 1999 között egyként szerették és gondozták – tudtuk meg a bajahangja.hu-tól.

A legendás vizsla igen magas státuszra tett szert Baján a 80-90-es években, a város kutyájaként tartották számon, mindenki kedvelte, mígnem 1999-ben gázolás áldozata lett, és életét a gyors állatorvosi beavatkozás ellenére sem sikerült megmenteni.

ÚJ LENDÜLETET KAPOTT AZ AKCIÓ

A gyűjtést már 2021-ben Dr. Gergelyné dr. Tóth Éva és Körmöczi Edina kezdeményezésére elkezdték, azonban az időzítés nem volt tökéletes, állításuk szerint a járvány és a háború is bekavart. Nemrég újabb lendületet kapott az akció, hiszen Preininger Rozália önkormányzati képviselő 1,3 millió forinttal támogatta kezdeményezésünket! Adományához mellékelt levelében ezt írta:

„A Béla kutya-ügy elsősorban városunk “lelkéről” szól, arról, hogy Baja nemcsak él és túlél, de hatalmas lelke van, képes szeretni és gondoskodni szeretteiről. Így lehetett Béla városunk szerves része, a város kutyája. De szól ez a történet állatszeretetről és -védelemről is. Ezért gondoltam, hogy belvárosi képviselőként kötelességem képviselői keretemből támogatni ezt a nagyon régi Béla kutya-szoborállítási tervet az általam képviselt városrészben. Általa nemcsak az említettnek állítunk emléket, hanem egy műalkotással díszítjük városunk központját, saját és látogatóink örömére.”

Körmöczi Edina hangsúlyozta: múlt héten egyeztettek a szobrásszal, 2,5 millió forint lesz a műalkotás, tehát már csak 300 ezer forint hiányzik, a gyűjtést tehát folytatják.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb