Közélet

Kecskeméten tartották a Kehop záróeseményét (galériával)

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program záróeseményét kedden Kecskeméten tartották meg. Az elmúlt időszakban a környezeti és energiahatékonysági programokra csaknem 1400 milliárd forint összegű fejlesztési forrást fordítottak – közölte az MTI.

Navracsics Tibor a Környezet és energiahatékonyság operatív program záróeseményén Kecskeméten azt mondta, sikeres az Európai Bizottság és a magyar kormány közötti együttműködés, és megemlítette, hogy Magyarország a 2014-2020-as időszak végleges zárásakor “az európai uniós forrásokat legjobban hasznosító európai uniós tagállamok között foglal majd helyet.

Azt mondta is elmondta, hogy ” az európai adófizetők pénze jól hasznosul Magyarországon, hiszen nemcsak a települések újulnak meg és az egyes régiók kapnak új esélyt, illetve nemcsak a vállalkozások, civil szervezetek, önkormányzatok lesznek gazdagabbak, hanem az egész ország, az egész nemzet, és így összességében az Európai Unió is”. Navracsics Tibor szerint a megvalósult, jövőre fordított beruházások a Magyarországon élő polgárok életét teszik élhetőbbé, emelik magasabb színvonalra.

A KORMÁNY SIKERREL JÁRT A GAZDASÁGI SZABÁLYOZÁSBAN

Lantos Csaba energiaügyi miniszter arról beszélt, hogy a kormány sikerrel járt, amikor átalakítva a gazdasági szabályozás egész rendszerét “kitört a válságból, és létrehozott egy növekedésre kész, munkaalapú gazdaságot”. Ehhez szorosan kapcsolódott az a döntés is, hogy az uniós források döntő hányadát elsősorban a magyar gazdaság megerősítésére kell fordítani, mert a gazdasági teljesítmény emelkedése teremti meg az alapot társadalompolitikai célok megvalósításához – tette hozzá.

Hangsúlyozta: a nem közvetlenül gazdaságfejlesztést célzó programokat is úgy tervezték meg, hogy azok – akár közvetve is – szintén járuljanak hozzá a gazdasági teljesítmény emelkedéséhez; ezen programok egyike a Kehop is.
A miniszter kiemelte: a Kehop prioritásai közé a klímaváltozás hatásaihoz való alkalmazkodás; a települési vízellátás, a szennyvízelvezetés és -tisztítás, szennyvízkezelés; a hulladékgazdálkodás fejlesztése; illetve a természet- és élővilág-védelmi feladatok tartoztak.

TÖBB MINT 2000 PÁLYÁZAT ÉRKEZETT BE

Lantos Csaba ismertette, hogy kifejezetten energiahatékonysági, épületenergetikai korszerűsítésekre, a zöldenergia hasznosítás fokozására mintegy 2200 pályázat érkezett be, amelyeknek nagyjából a fele részesült, összesen több mint 400 milliárd forint támogatásban. Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy a Kehop jóvoltából további 362 megawatt megújulóenergia-kapacitás létesült, a középületek primerenergia-fogyasztása évente csaknem 400 millió kilowattórával, az üvegházhatású gázok kibocsátása pedig 432 ezer tonna szén-dioxid-egyenértékkel csökkent – sorolta.

KECSKEMÉT NAPERŐMŰPARKJA

A miniszter arról is beszámolt, hogy a záróesemény helyszínéül szolgáló 10 milliárd forint összegű beruházásban – Kehopból nyújtott támogatással – megépült a kecskeméti Termostar Hőszolgáltató Kft. biomassza-fűtőműjének méltó párja az MVM Zöld Generáció szintén 10 milliárd forintból kialakított kecskeméti naperőműparkja. Felidézte: Bács-Kiskun vármegye székhelyén Kehop-forrásból számos intézmény gazdagodott napelemes rendszerekkel vagy esett át energetikai korszerűsítésen. A kecskeméti projektek megvalósítását több mint 18 milliárd forint Kehop-támogatás segítette.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb