Mindenmás

A Kecskeméten is működő üzletlánc mesterséges intelligenciával csökkentené az élelmiszer-pazarlást

A Kecskeméten is működő SPAR mesterséges intelligenciát használ az év elejétől a termékek eladásának optimalizálására. A Too Good To Go cég algoritmusa segít a szupermarketláncnak, hogy minél több romlandó, fogyaszthatósági idővel rendelkező termék ne a kukában, hanem a vásárló kosarában végezze – tudtuk meg a vg.hu-tól.

A SPAR mesterséges intelligenciával csökkentené veszteségét a friss termékein, azaz a gyorsan lejáró, fogyaszthatósági idővel rendelkező, romlandó árucikkeken. A kereskedő ezzel azt reméli, hogy egyrészt kevesebb árucikk végzi a kukában, másrészt pedig a dolgozóknak is kevesebb időt kell tölteniük a termékek leárazásával.

ALGROTIMUSSAL MÉRNI FOGJÁK A VÁSÁRLÓI MAGATARTÁST IS

A kereskedő a Too Good To Go dán vállalat algoritmusával többek között mérni fogja a vásárlói magatartást, és figyelembe veszi a szezonalitást, amelyek alapján megbecsüli, hogy a termékeket milyen valószínűséggel vásárolják meg. Amikor pedig adott termék fogyaszthatósági idejének lejárata közeledik, a mesterséges intelligencia javaslatot tesz a cég szempontjából optimális kedvezmény mértékére.

A DOLGOZÓKAT IS SEGÍTENÉ A MESTERSÉGES INTELLIGENCIA

A mesterséges intelligencia segítségével az élelmiszerlánc csökkenteni tudja a veszteséget a gyorsan lejáró, romlandó árucikkeken. Ez egyrészt takarékossági szempontból is jó, másrészt a dolgozóknak is kevesebb időt kell tölteniük a termékek leárazásával. A cég szerint a szoftverük használata mellett a bolti dolgozóknak a termékek legfeljebb hét százalékát kell majd fizikailag ellenőrizniük. Ezzel jelentős időt spórolnak meg.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb