Közélet

62 millió forinttól fosztott meg egy Bács-Kiskun vármegyei lelkész egy iskolát, Novák Katalin kitüntette

2023. augusztus 20-án, a botrány miatt lemondó Novák Katalin köztársasági elnök „kimagasló tevékenysége elismeréseként” Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést adományozott Bödecs Pálnak, a Kiskunhalasi Református Egyházközség vezetőjének, aki korábban 62 millió forintot költött el saját működésre, annak ellenére, hogy a pénzt egy iskola működtetésére kapta – írja a nepszava.hu.

Bödecs díjat vehetett át a „kimagasló tevékenysége elismeréseként”, azelőtt két évvel azonban egy jelentés szerint az egyházközséghez tartozó Kiskunhalasi Református Kollégium Szilády Áron Gimnázium és Kollégium működésének biztosítására kapott pénzt az egyházközség saját működésére használta fel az iskola helyett.

„A 2012-2020 között kifizetett lelkészi javadalomból nem lett levonva, nem lett megfizetve 5.277.558,- Ft személyi jövedelemadó. 2012-2020 között jogosulatlan normatíva-felhasználás 62.228.310,- Ft volt” – olvasható a Népszava birtokába került könyvvizsgálati jelentésben.

AZ EGYHÁZKÖZSÉG ÁLTAL ALAPÍTOTT RÁDIÓHOZ MEHETETT AZ ISKOLA PÉNZE

A könyvvizsgáló külön jelentésben foglalkozott a Kiskunhalasi Református Egyházközség által alapított Halas Rádió finanszírozásával. A rádiót Bödecs Pál javaslatára hozták létre, ő lett az elnöke is : a Református Egyházközség a Halas Rádió alapítására és működésére összesen 59,8 milliót adott át.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb