Mindenmás

Fakitermelés miatt lezárások várhatóak Kecskeméten

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata vagyonkezelésében lévő erdőkben két területen, várhatóan február 26-án kezdik el a fakitermelést a Katonatelepi véderdőben és a Csalánosi erdőben. Mindkettő igen frekventált helyen található és egyes erdővel határos utcarészeket lezárják a lakossági forgalom elől.

Idős nyárfa erdőkről van szó, melyekben időszerű a fahasználati beavatkozás. Mivel ezen erdők közvetlenül lakóövezet mellett találhatóak, ezért ezen erdőknek a léte, állapota, illetve bennük történő erdőkezelési munkák közvetlenül is hatással vannak a városlakók mindennapjaira.

Az elkövetkező időszakban tervezett fakitermelés legfontosabb céljai a következők:

  • az idős erdő felújítása, megújítása
  • a kiszáradt fák által okozott veszélyhelyzet megszüntetése
  • az erdő jelenlegi állapotának javítása, diverzifikálása, az elegyesség növelése, az ökológiai stabilitásának növelése
  • a parkerdő és a véderdő funkció fejlesztése

A fakitermelés szakszerű elvégzésével az erdőszerkezetet a folyamatos erdőborítás irányába változtatják meg, a kivágandó fák szakszerű kijelölése megtörtént. A feladathoz hozzátartozik a természetvédelmi állapot, biodiverzitás növelése is, ennek érdekében holtfa is marad a területen. A lábon álló facsonkok, ágkupacok odulakó madaraknak, különféle rovaroknak, gombáknak jelentenek élőhelyet a jövőben. A fakitermelés során mintegy 350 köbméter faanyag kerül kivágásra – tudtuk meg az önkormányzattól.

A kivitelezés időszakában a biztonságos munkavégzés, a balesetek elkerülése végett az erdőt, a munkaterületet, egyes erdővel határos utcarészeket lezárják a lakossági forgalom elől. A munkálatok várható kezdési időpontja február 26.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb