Mindenmás

Hiába a petíció és az összefogás: döntött a magyar kormány egy gyógyszer sorsáról

Hiába a több mint 50 ezres aláírást számláló petíció, amit a Patent Egyesület kezdeményezett hazánkban. Vényköteles marad az esemény utáni tabletta Magyarországon. Erről a Belügyminisztérium döntött. Ezzel a határozattal, az Európai Unióban egyedül nálunk marad vényköteles

MÁR 2009 ÓTA VITATJÁK A GYÓGYSZERHEZ VALÓ HOZZÁFÉRÉST

Ekkor kezdeményezte először a készítmény gyártója a hazai gyógyszerügyi hatóságnál, hogy oldja fel a tabletta receptkötelességét- írja a Népszava.hu. Egy rövid ideig eltörölték a vénykötelességet, de aztán újból visszahozták. A Egészségügyi Szakmai Kollégium Szülészet és Nőgyógyászat Tagozattal ellentétben, úgy tűnik, a kormány most nem engedélyezi a módosítást. 

50 EZREN ÍRTÁK ALÁ A PETÍCIÓT, AZ ELMÚLT MÁSFÉL HÓNAPBAN

Néhány hete a Patent Egyesület petíciójában az Országgyűléstől azt követelte, hogy tegyenek a méltatlan helyzet felszámolásáért. Ezt követően került az esemény utáni tabletta könnyebb elérhetőségének kérdése újra az Egészségügyi Szakmai Kollégium Szülészet és Nőgyógyászat Tagozatához. Ők szavazásra bocsátották a kérést és végül támogatták a vény nélküli megvásárlást. 

AZÉRT MARAD VÉNYKÖTELES, MERT CSAK NŐGYÓGYÁSZATI ELLENŐRZÉSSEL ENGEDÉLYEZHETŐ

Sürgősségi fogamzásgátló rendelésére csak az ellenjavallatok ellenőrzése mellett kerülhet sor, ami a kockázatok miatt nőgyógyászati megítélést igényel. A kormány emitt nem tervezi a szabályozás módosítását, annak ellenére, hogy évi 48 ezer tablettát adnak el az országban. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb