Közélet

Kitartást a kecskeméti érettségizőknek, ma matekból kell remekelnetek: kreativitásra és problémamegoldó képességre lesz szükség

Ma folytatódik a megmérettetés, kedd reggel matematikából kell remekelniük az érettségizőknek. Az új tanterv csökkenti az elvárt tudást, ehelyett az egyéni kreativitásra és az aktív problémamegoldásra helyezi a hangsúlyt. Mutatjuk, milyen témakörök szerepelhetnek a feladatlapon. 

EGYÉNI KREATIVITÁSRA ÉS AKTÍV PROBLÉMAMEGOLDÁSRA IS SZÜKSÉG LESZ A FELADATOK MEGOLDÁSÁHOZ

Az új tanterv csökkenti az elvárt tudást, ehelyett az egyéni kreativitásra és az aktív problémamegoldásra helyezi a hangsúlyt. Középszinten 69 047-en érettségiznek matekből, emelt szinten pedig 6616-an. A vizsga szerkezete változatlan, bár a témakörök némileg változtak, az alapvető pénzügyi ismeretek már a középszinthez tartoznak emelt helyett, néhány témakört pedig jelentősen megcsonkítottak, például a függvényeket és a koordinátageometriát.

A MAGYAR ÉRETTSÉGIVEL SZEMBEN CSAK 3 ÓRÁS LESZLEHET KOMBINATORIKA, ALGEBRA, GEOMETRIA IS

A magyarral szemben a matekérettségi csak 3 órás, de ugyanúgy két részből áll. Az első részben összesen 12 rövid feladatot kell megoldaniuk a vizsgázóknak 45 perc alatt. A feladatlap második felének megoldására 135 perc áll a diákok rendelkezésére. Ennek a résznek az elején három, egyenként 9-14 pontos feladat vár a vizsgázókra, valamint három darab, egyenként 17 pontos feladat, utóbbiak közül szabadon választhatnak kettőt a diákok. Emelt szinten a feladatlap második fele öt feladatból áll, amelyikből négyet kell megoldania az érettségizőknek. Fontos, hogy a diákok a megfelelő helyen jelezzék, melyik feladatot nem szeretnék megoldani, ha ezt elmulasztják, a javítótanár automatikusan az utolsó feladatot nem fogja figyelembe venni – emlékeztet az Eduline. 

Középszinten a témakörök az alábbi, hozzávetőleges arányokkal fordulhatnak elő:

  • Gondolkodási módszerek, halmazok, logika, kombinatorika, gráfok: 20%
  • Számelmélet, algebra: 25%
  • Függvények, az analízis elemei: 15%
  • Geometria, koordinátageometria, trigonometria: 25%
  • Valószínűség-számítás, statisztika: 15%

JÓ, HA VAN NÁLAD FÜGGVÉNYTÁBLÁZAT, ZSEBSZÁMOLÓGÉP, KÖRZŐ, VONALZÓ ÉS SZÖGMÉRŐ

Az Oktatási Hivatal tájékoztatója szerint a közép- és emelt szintű matematika írásbelin egyaránt használható függvénytáblázat (egyidejűleg akár többféle is), valamint szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép, körző, vonalzó és szögmérő. Ezeket a vizsgázónak saját magának kell biztosítani- tájékoztat az Eduline.

Tegnap már lezajlott a magyar érettségi, ahol a feladatok között Ady, Karinthy, Babits voltak a főszereplők. Cikkünkben mutatjuk, milyen volt az érettségi első napja. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb