Közélet

Döntöttek, mert többször volt már rá példa: bűncselekménynek számít, ha az utasok bántalmazzák a MÁV és Volán munkatársait

Súlyos büntetésre, akár szabadságvesztésre számíthat az, aki bántalmazza a MÁV, a Volán és a HÉV dolgozóit. Erre a döntésre azért volt szükség, mert számos testi sértés történt a tömegközlekedésben.

MINDEN ESETBEN RENDŐRSÉGI FELJELENTÉST TESZNEK, SÚLYOS BÜNTETÉS VAGY AKÁR SZABADSÁGVESZTÉS A KÖVETELMÉNY

A május 11-i közlekedési kultúra napja alkalmából a társaság megerősítette, hogy elítéli a munkatársai ellen elkövetett erőszak minden formáját. Minden egyes esetben rendőrségi feljelentést tesznek – emelték ki, hozzátéve, hogy a fedélzeti-, állomási- és testkamerák segítségével, illetve a rendőrségnek köszönhetően sikerül elfogni az elkövetőket- írja az MTI.hu.

LEGTÖBBSZÖR A MENETJEGY ELLENŐRZÉSKOR ALAKULNAK KI KONFLIKTUSOK

A tájékoztatásban írtak szerint legtöbbször a menetjegy nélkül vagy nem megfelelő jeggyel utazók jegyellenőrzésekor alakulnak ki konfliktusok, és hangsúlyozták, hogy a bántalmazó és garázda viselkedés a fizikai sérülések mellett lelki traumát okoz az áldozatoknak, és az utasok biztonságérzetét is rontja. A közleményben kitértek arra is, hogy bár az elmúlt pár évben csökkent a társaságnál dolgozó közfeladatot ellátó személyek elleni erőszakos cselekedetek száma, de 2023-ban közel 40 százalékkal több ilyen eset történt, mint előtte. Tavaly 78 alkalommal szenvedtek el erőszakos támadást jegyvizsgálók – emelték ki.

IDÉN MÁR 24 ILYEN ESET TÖRTÉNT

Idén, az első negyedévében már 24 eset történt. A szóbeli fenyegetéseken túl előfordult, hogy leköpték, megdobálták, vagy sörrel öntötték le a jegyvizsgálót, az agresszív utasok többször erőszakosan léptek fel, lökdösték, megütötték, megrúgták vagy késsel megsebesítették a jegyvizsgálót – részletezték.
    

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb