Közélet

Nehezebb lesz megúszni a szabálysértések következményeit a külföldi utakon: mutatjuk mit döntött az Európai Parlament

Nehezebb lesz a jövőben megúszni a külföldön elkövetett szabályszegések következményeit. Mostmár azonosíthatóak a külföldi járművezetők, azaz nem ússzák meg a büntit az autósok, a motorosok és minden más közúti közlekedők.

ERRŐL AZ EURÓPAI PARLAMENT DÖNTÖTT 

Az EP 570 szavazattal, 36 ellenében és 24 tartózkodás mellett elfogadta ‘A közlekedési szabálysértésekkel kapcsolatos információk határokon átívelő megosztására’ vonatkozó új szabályokat, amelyek a nemzeti hatóságok közötti automatizált információcsere mellett új kölcsönös segítségnyújtási eljárásokat vezet be az elkövető azonosítására és a pénzbírságok megfizetésének kikényszerítésére- olvasható a 24.hu-n.

A KÜLFÖLDI JÁRMŰVEZETŐK ÁLTAL ELKÖVETETT SZABÁLYSÉRTÉSEK MINTEGY 40 SZÁZALÉKA MARAD KÖVETKEZMÉNYEK NÉLKÜL

Még a mostani döntés előkészítésének időszakából származó adatok szerint a külföldi járművezetők által elkövetett szabálysértések mintegy 40 százaléka maradt évente következmények nélkül. Vagy azért, mert nem sikerült azonosítani a szabálysértőket, vagy azért, mert különböző okok miatt nem hajtották be tőlük a bírságot. A Strasbourgban a napokban módosított szabályok az EP tájékoztatása szerint a jövőben hatékonyan kezelik majd ezeket a problémákat, egyszersmind javítják az uniós országok közötti együttműködést. Az már egy ideje egy összeurópai célkitűzés, hogy 2019-hez képest 2030-ra a felére csökkenjen a közúti közlekedési balesetek halálos áldozatainak és súlyos sérültjeinek a száma.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb