Közélet

Megvan a tüdőrák elleni védőoltás, Magyarországon is tesztelik a vakcinát

Hét országban tesztelik a tüdőrák elleni védőoltást, és ebbe a hét országba Magyarország is beletartozik. A BioNTech által kifejlesztett vakcina megakadályozza a gyakran végzetes betegség kiújulását. 

A tudósok felfedeztek egy fehérjét, amely közvetlenül képes megállítani a DNS-károsodást, elvileg bármilyen szervezetbe beilleszthető, így ígéretes jelölt lehet a rák elleni védőoltás alapanyagaként – írja a Science Alert. A DNS-károsodásra reagáló C fehérjét (DdrC) a Deinococcus radiodurans nevű kis baktériumban találták meg, és úgy tűnik, nagyon hatékony a DNS-károsodás észlelésében, leállításában és abban, hogy figyelmeztesse a sejtet, kezdje el a javítást. Ráadásul önálló, és más fehérjék segítsége nélkül végzi a munkáját.

KÖZBEN MÁR TESZTELIK MAGYARORSZÁGON IS A TÜDŐRÁK ELLENI VÉDŐOLTÁST

Közben a szakértők bizakodva nyilatkoznak egy úttörő eljárásról, amely több ezer életet menthet meg csak az Egyesült Királyságban, és más országok mellett Magyarországon is tesztelik. A kutatók már 2023-ban abban bíztak, hogy a tüdőrák elleni védőoltás pár éven belül megjelenhet, a jelek szerint azonban a BioNTech lekörözte vetélytársait. A Moderna egyébként tavaly kifejlesztett egy olyan, melanóma elleni oltást, amely 44 százalékkal csökkenti a rák kiújulásának és a páciens elhalálozásának a kockázatát. A tüdőrák a daganatos betegségek vezető elhalálozási oka: évente 1,8 millió áldozatot szed világszerte. Hasonlóak az arányok Magyarországon is. Előrehaladott stádiumban a túlélési esélyek különösen alacsonyak. A BNT116 néven katalogizált, a BioNTech által gyártott vakcinát a betegség leggyakoribb megjelenési formája, a nem-kissejtes tüdőrák, tudományos rövidítéssel az NSCLC kezelésére tervezték – írta a Guardian.

Forrás: Index.hu. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb