Közélet

Jelentősen drágultak az élelmiszerárak: a GVH vizsgálódni kezdett, mindeközben a szomszédban pedig csökkentek az összegek

A Nemzetgazdasági Minisztérium aggályosnak és túlzottnak ítélte meg a nagy üzletláncokban tapasztalt áremeléseket, a tárca adatai szerint ugyanis júliusban a kötelező akciók megszüntetését követően a liszt ára 80 százalékkal, a tejé 45 százalékkal, míg a cukoré 25 százalékkal emelkedett. 

A drágulás jelentős terhet ró a fogyasztókra, akik közül többen már a mindennapi szokásaikon is kénytelenek változtatni. Az RTL Híradó által megszólaltatott vásárlók arról számoltak be, hogy takarékossági intézkedéseket vezetnek be háztartásaikban. Egy megkérdezett nő például elmondta: „Inkább használjuk ezeket az édesítőszereket, az nagyon sokáig elég és ezzel tudok rengeteget megspórolni a cukorral.” 

VIZSGÁLÓDNI KEZDETT A GVH, LEHET, HOGY SZÁNDÉKOSSÁG REJLIK A DRÁGULÁSBAN 

Horváth Bálint, a GVH szóvivője elmondta: „Ez akkor lehet különösen aggályos, hogy ha az bebizonyosodik, hogy egyes kereskedők az áraikat összehangoltan, egymással egyeztetve határozták meg, akár emelték. Ezt a tényezőt is megvizsgálják a Gazdasági Versenyhivatal szakértői.” A Kereskedelmi Szövetség üdvözölte a vizsgálatot és rámutatott, hogy a kötelező akciók kivezetésével újra életbe lépett az a szabály, amely tiltja a beszerzési ár alatti értékesítést. A szövetség álláspontja szerint a korábbi kötelező akciók jelentősen torzították az élelmiszergyártást.

MÍG EGY ELEMZŐ SZERINT MÁS ÁLLHAT A HÁTTÉRBEN

Raskó György agrárközgazdász véleménye szerint az áremelkedések hátterében az ÁFA, a különadók, a bérek és a működési költségek állnak, amelyek most épültek be az élelmiszerek fogyasztói árába. A szakértő ezért kétli, hogy a versenyhivatal jelentős szabálytalanságokat tárna fel a vizsgálat során- írja a Liner.hu. 

EKÖZBEN A SZOMSZÉDBAN ÉPPHOGY CSÖKKENTEK AZ ÖSSZEGEK

Mintegy 700 termék árát csökkentette a szerb kormány, a rosszabb anyagi helyzetben lévők életkörülményeinek javítása érdekében. A bejelentések szerint a kijelölt élelmiszerek és tisztítószerek ára vasárnaptól október végéig marad alacsony. A termékek (burgonya, alma, méz, fagylalt, borsó, pelenka, sampon, mosószer, hús, hal, felvágott, rizs, tojás, sajt) ára átlagosan 26,82 százalékkal csökkent – jelentette be Milos Vucevic miniszterelnök, aki azt is közölte, hogy a háztartások így havi szinten körülbelül 8-22 ezer dinárt (27-74 ezer forint) takaríthatnak meg. A kormányfő az MTI-nek elmondta, hogy kilenc kereskedelmi lánccal sikerült megegyezni, így országszerte több mint 2500 üzletben lesznek elérhetők a “legjobb ár” címkével ellátott termékek, amelyek így még az akciós áraknál is olcsóbban lesznek kaphatók.

Forrás: MTI. 
    

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb