Közélet

Bonyolult, többen nem felelnek meg a feltételeknek: sokkal többet vártak, végül csak kétezren pályáztak az otthonfelújítási programra

Bonyolult a pályázati rendszer, évekre előre kellene precíz részleteket megmondani a munkákról, és sokaknak a háza pár évvel kicsúszik a megkövetelt korhatárból.

20-30 EZER KÉRELEMRE SZÁMÍTOTTAK

Eddig kétezer pályázatot fogadtak be az új otthonfelújítási támogatásra a bankok, pedig a program júliusi indulásakor úgy számoltak, hogy elvileg 20-30 ezer befogadható kérelem lehetne – mondta Juhász Attila, az ÉVOSZ Magyar Építőanyag-kereskedelmi Tagozat elnöke. A bonyolult pályázati rendszer miatt ráadásul az eddig beadott igénylések zöméhez is hiánypótlást fognak majd kérni.

Az új támogatás kerete 108 milliárd forint, olyan ingatlanokra lehet támogatást kérni, ahol legalább 30 százalékos energiahatékonysági javulást érhetnek el. Egymillió forint önerőt kell a tulajdonosnak leraknia, emellett a település átlagjövedelmétől függően még 2,5-3,5 millió forintot nyolc év alatt részletekben be kell fizetnie, az állam pedig további 2,5-3,5 milliót ad- írja a HVG.hu. 

SOKAN ELESTEK A PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGTŐL

Juhász Attila azt mondta: nagyon sokan azért esnek el a pályázati lehetőségtől, mert csak az 1990 előtt épült házakra lehet támogatást kérni, pedig 1990 és 2000 között épült az országban sok gyenge energetikai mutatóval rendelkező családi ház. Azt is elmondta, hogy a hozzájuk forduló ügyfelek nagyjából harmada kamatmentes hitel felvétele helyett inkább önerőt tenne hozzá az állami támogatáshoz, de ezt nem tehetik meg. Ezen kívül több adminisztratív nehézséget is felsorolt: a kiírás nagyon megnehezíti, ha lecserélnék a kivitelezőt; előre meg kell adni, milyen szigetelőanyagot vagy nyílászárót használnának, miközben ha addig a pontig 1-2 év múlva eljutnak, jobb ötletnek tűnne az akkori árak alapján választani nem túlságosan eltérő termékek közül; és a kivitelezéssel foglalkozó szakértők feladatává teszik az adminisztrációt is ahelyett, hogy azt az építőanyag-kereskedők végeznék.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb