Mindenmás

Fel a fejjel napnyugta után is, de nem azért mert a szombat este van és kezdődik a kecskeméti nájtlájf: különös együttállást figyelhetünk meg szombaton alkonyatkor

Szombat este, napnyugta után 20 perccel lesz érdemes tekintetünket a délnyugati horizont felé fordítani, ahol egészen az ég alján találhatjuk meg az égi jelenséget, már ha a felhők engedik. a 7,4%-os alkonyati holdsarlót és a felette nagyjából 3 fokra ragyogó Vénuszt.

Az együttállást csak rövid ideig lehet látni. A Vénusz fényesen fog ragyogni, így könnyen meg lehet találni, és innen már nem lesz nehéz a holdsarlót sem megkeresni a délnyugati horizont fölött. A sarló megfigyeléséhez a legoptimálisabb időpont a keleti tájakon 18 óra 23 perc, Budapesten 18 óra 34 perc, nyugaton pedig 18 óra 44 perc, majd 24 perccel később már meg is történik a holdnyugta. Kecskeméten ígéretesnek tűnik az időjárás, ugyanis ha a felhős idő meg is nehezíti a megfigyelést, az Időkép szerint a Dunától keletre és néhol nyugaton lesznek olyan tájak, ahol szakadozottabb lesz a felhőzet.

Fel a fejjel Kecskemét népe! Ilyen égi csodák nincsenek minden nap, ki tudja mikor láthatunk hasonlót!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb