Mindenmás

Elkezdődött a visszaszámlálás, még 355 nap és ismét ÁGOTA Tábor lesz!

Lezárult az Állami Gondozottak Országos Találkozója, az ÁGOTA Tábor. 27. alkalommal vettek részt gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalok az egyedülálló, tíz napos nyári táborban. Idén rekordszámú, 800 lakásotthonokban és nevelőszülőknél élő fiatal érkezett a Bács-Kiskun vármegyei Tass-Alsószenttamásra. Az ÁGOTA Közösség vezetője motiváló gondolatokkal búcsúzott a fiataloktól.

Az igazán komoly tanulságok a csendben születnek meg. Az elkövetkezendő hónapokban megtapasztalod, hogy miként őrződ meg mindazt, amivel gazdagodtál. Ebben a tíz napban azt kaptad meg, amivel tartozol önmagadnak: a felismerést, hogy igaz vagy, önazonos vagy, az élet ajándéka vagy! – mondta a tábor utolsó estjén az ÁGOTA Közösség vezetője, Kothencz János.

27. alkalommal szervezte meg az Állami Gondozottak Országos Találkozóját az ÁGOTA Közösség. Immáron harmadik éve Tass-Alsószenttamáson – a kifejezetten gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalok táboroztatására – megépült ÁGOTA Falva adott otthont az országszerte ismert, gyógyító hatással bíró nyári tábornak, mely a Gyógyító Szent Erzsébet-táborok részévé vált. Nem csak élményt jelent az ide érkező – minden eddiginél is több – 800 fiatalnak, hanem gyógyítja a sok traumán átesett gyermekek lelkét, erősíti önbizalmukat. A fiatalok által „tíz napos mennyország”-nak nevezett tábort mindig önkéntes képzés előzi meg. A szakmai, lelki rekollekció célja, hogy az önkéntes munkatársak felkészüljenek arra, hogyan fogadják a családjukból kiemelt gyermekeket.

Azzal kapcsolatban, hogy hogyan tovább a 27. ÁGOTA Tábor zárása után, az ÁGOTA Közösség vezetője úgy fogalmazott, hogy innentől kezdődik a visszaszámlálás időszaka, már csak 355 nap, és ismét ÁGOTA Tábor lesz. Arra kérte a gyermekeket, hogy nézzenek mindig önmagukba és idézzék fel azt a sok emléket, amit a tábor ideje alatt kaptak.

Itt kölcsön adunk pár gondolatot, többek között: „Miért vagy értékes!”, „Miért vagy fontos!”. Ez azért kölcsön, mert egyfajta tartozással jár együtt! Egyrészt ide, közénk tartozol, másrészt tartozol másoknak és önmagadnak, az elkövetkező egy évben ameddig nem látjuk egymást! A tükörben felidézed azt, amit rólad tanítottunk neked, hogy jó vagy, szerethető vagy! – mondta Kothencz János.

A záróesten Kothencz János ismertette ÁGOTA, vagyis az „Agáta” görög eredetű név magyar jelentését, mely azt jelenti, hogy jó. Úgy fordította, hogy az ÁGOTA Tábor azt jelenti, hogy „jóra hívás”. Ezt a gondolatot tovább görgetve, azt jelenti, hogy a fiatalokat jó programokra invitálta az ÁGOTA Közösség, mint például a fenomenális Tűzfészek Társulat tűzzsonglőr előadása, a kacagással teli habpartik, zumba órák, a kimagasló népszerűségnek örvendő Toldi bajnokság, a „Ki mit tud?”, a roma identitás pozitív megélését célzó, kulturális Roma Est, a fiatalok önbizalmát formáló ÁGOTA Szépe verseny.

Az élményprogramok mellett betöltötték a fiatalok mindennapjait a táborban a lelki gyógyírként szolgáló témafelvezető előadások és a KÁSZPEM, az az Kothencz-féle ÁGOTA® Szenzitív Pedagogikoterápiás Módszer. Hazánkban az első olyan pedagógiai rendszer, amely kimondottan a családból kiemelt, gyermek- és lakásotthonokban, illetve nevelőszülőknél élő gyermekek személyiségfejlesztését valósítja meg játékos formában. Az ÁGOTA Közösség célja, hogy a családjukból kiemelt fiatalok sikeresen beilleszkedjenek a társadalomba, teljes, boldog életet éljenek.

Ha gyorsan akartok menni a célotok felé akkor menjetek egyedül, de ha nagy utat szeretnétek bejárni, akkor menjetek együtt! – mondta Kothencz János, ezzel a közösség együttes erejére célzott, majd hozzátette: Ami másnak általános és igaz, mint például egy szerető család, az sokatoknak kivételes. Egyedül senki sem lehet erős, de együtt mind azok vagyunk! – búcsúzott a fiatalaktól az ÁGOTA Közösség vezetője a táborzáró estjén.

Életre szóló élményekkel, tapasztalatokkal és a biztos tudattal tértek haza a fiatalok, hogy valamennyien feltétel nélkül elfogadható emberek, a társadalom értékes tagjai.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb