Közélet

Orbán Viktor az őszi ülésszak első napján: az ország anyagi helyzete stabil, az átlag bérek jóval 600 ezer forint felett alakultak, meghosszabbították a Babaváró kölcsönt

Megkezdődött az Országgyűlésben az őszi ülésszak. Orbán Viktor az első napon többek között beszélt a 13.havi nyugdíjról, a gyermekek után járó adókedvezmény megkétszerezéséről és a Babaváró meghosszabbításáról. Szerinte jóval 600 ezer felett alakult a magyarok keresete ebben az évben. 

A miniszterelnök az új gazdaságpolitikához kapcsolódó akcióterv részeként említette a diákhitelhez hasonló munkáshitelt, a tőkejuttatást a kis- és közepes vállalkozóknak, a 13. havi nyugdíj állandósítását, a gyermekek után járó adókedvezmény megkétszerezését. Ezek lesznek az új gazdaságpolitika első lépései, amelyek lendületet adnak a gazdasági növekedésnek – mondta az őszi ülésszak első napján.

SZERINTE AKI AKAR, TALÁL MAGÁNAK MUNKÁT 600 EZER FORINT FELETTI BÉRREL

A miniszterelnök kiemelte: 636 ezer 700 forint a bruttó átlagkereset, tizenkettedik hónapja folyamatosan emelkednek a reálbérek Magyarországon, a magyar gazdaság jól van, és a soron következő csaták megvívására készül. Közölte, hogy Magyarországon teljes a foglalkoztatottság, 4 millió 740 ezer ember dolgozik. Aki akar, talál magának munkát, el tudja tartani a családját. Hozzátette: egy év alatt 14, reálértéken 9,4 százalékkal nőttek Magyarországon a bérek.

KITOLTÁK A BABAVÁRÓ KÖLCSÖNÖKRE A HATÁRIDŐT

Megjegyezte: megváltoztatták a Babaváró kölcsönökre érvényes gyermekvállalási határidőt is, 2026. július 1-re. A családok pénzügyi helyzetét javítja az is – folytatta -, hogy július 1-én elindították az új otthonfelújítási programot, amely az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítését támogatja. Úgy számolnak, legalább 20 ezer házat lehet ebből a programból felújítani. 

AZ ORSZÁG ANYAGI HELYZETE “STABIL”MIKÖZBEN A BELSŐ PIAC SZERINTE ÖSSZEZSUGORODOTT.

Orbán Viktor szólt arról is: az ország pénzügyi helyzete megnyugtatóan stabil, az államadósság csökkenő pályán van, 75 százalék körül áll, “de nekünk az 50 százalék alatti szintet kell megcélozni”A költségvetés hiányát a tavalyi hat és fél százalékról négy és fél százalékra akarjuk csökkenteni, és időarányosan jól is állunk – jelentette ki.

“A belső piacunk is összezsugorodott, ezért csak akkor maradhat fenn a nemzetgazdaságunk és vele a magyar állam, ha képesek vagyunk versenyképes termékeket termelni és gyártani a világpiacra és képesek vagyunk azokat ott el is adni. Ezért a világgazdaság akadálymentes működése, a világkereskedelem egységes szerkezete Magyarország számára létkérdés” – jelentette ki Orbán Viktor.

DIGITÁLIS ÁLLAMPOLGÁRSÁG PROGRAM IS INDUL 

A kormány elindította a Digitális Állampolgárság programot is, már mobiltelefonon is igazolhatja magát az ember, az alkalmazásban minden személyes és gépjármű-adatot meg lehet találni egy helyen, egyetlen gombnyomással foglalható időpont a kormányablakba – ismertette. A kormány egyik kiemelt fejlesztési tervéről, a Digitális Magyarország Programról elmondta: júliusban fontos állomáshoz érkeztek, az Egészségablak alkalmazáson keresztül már 80 egészségügyi intézményt lehet elérni, és a betegek digitálisan is tudnak időpontot foglalni a járóbeteg szakrendelőkben. Nyáron folytatták a kormányzati gondosóraprogramot, 650 ezren regisztráltak, azaz mára minden harmadik 65 év feletti honfitársunk gondosóra-használó, az ő életük és egészségük ma nagyobb biztonságban van, mint korábban volt – emelte ki.

Orbán Viktor végül arról is beszámolt, Magyarországnak mindenből a legjobb kell, technológiából, tőkebefektetésből és hitelprogramokból is. Csúcstechnológia, hosszútávú tőkebefektetések, a legelőnyösebb hitelprogramok, kiegyensúlyozott kapcsolatok minden égtáj felé – összegezte.

Forrás: MTI. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb