Közélet

Elfogatóparancsot adtak ki Vlagyimir Putyin ellen

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) háborús bűncselekményekért viselt feltételezett felelőssége miatt elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen – jelentette be a hágai székhelyű bíróság pénteken.

MEGALAPOZOTT A GYANÚ, HOGY AZ OROSZ ELNÖK SZEMÉLYESEN FELELŐS UKRÁN GYERMEKEK JOGELLENES DEPORTÁLÁSÁÉRT

A közlemény szerint a Nemzetközi Büntetőbíróság kérelmet elbíráló bírói tanácsa az orosz elnökkel szemben azért adott ki elfogatóparancsot, mert megalapozott a gyanú, hogy személyesen felelős ukrán gyermekek jogellenes deportálásáért és átszállításáért Oroszországba. A bíróság érvelése szerint az orosz vezető nem élt a jogával, hogy megállítson másokat, akik gyermekeket deportáltak. Ugyanezzel a bűncselekménnyel összefüggésben az ICC ugyancsak elfogatóparancsot adott ki Marija Alekszejevna Lvova-Belova, az orosz elnöki hivatal gyermekjogi biztosa ellen.

EZ AZ ELSŐ ALKALOM, HOGY AZ ICC ELFOGATÓPARANCSOT AD KI OROSZORSZÁG UKRAJNAI INVÁZIÓJÁVAL ÖSSZEFÜGGÉSBEN

Mint ahogy az Index írta, ez az első alkalom, hogy az ICC elfogatóparancsot ad ki Oroszország ukrajnai inváziójával összefüggésben. A Putyin és Lvova-Belova ellen kiadott elfogatóparancs ellenére a Nemzetközi Büntetőbíróságnak nincs hatásköre a gyanúsítottak letartóztatására, és csak azokban az országokban gyakorolhat joghatóságot, amelyek aláírták a bíróságot létrehozó megállapodást. Oroszország azonban nem írta alá ezt a megállapodást – így Moszkva egyiküket sem fogja kiadni.

MOSZKVA IS REAGÁLT A HÍRRE

Az orosz külügyminisztérium szóvivője szerint az elfogatóparancsok „értelmetlenek”. „A Nemzetközi Büntetőbíróság határozatainak nincs jelentősége országunk számára, jogi szempontból sem” – hangsúlyozta Marija Zaharova, miután híre ment az elfogatóparancsok kiadásának. „Oroszország nem működik együtt a szervezettel. A nemzetközi bíróság döntései teljesen hidegen hagynak bennünket” – idézte a szóvivőt a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Forrás: MTI/index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb