Közélet

Orbán Viktor: maradnak az árstopok, reális a harmadik világháború veszélye

Két hét után ismét interjút adott a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című reggeli műsorában Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő több témát is érintett, köztük a magyar-amerikai viszonyt, az ukrajnai háborút, az inflációt, valamint az ársapkákat – írta meg a Szeged365.hu.

“NEM MAGYARORSZÁGGAL SZEMBEN HOZTAK SZANKCIÓKAT

A kormányfő az interjú elején reagált David Pressman budapesti amerikai nagykövet bejelentésére, amely szerint szankcionálnak több magánszemélyt, köztük a Nemzetközi Beruházási Bank egyik magyar alelnökét. ““Ha a tényeket nézzük, akkor elmondhatjuk, hogy nem Magyarországgal szemben hoztak szankciókat a budapesti amerikai nagykövet bejelentésekor. Az Egyesült Államok 34 magánszemélyt sorolt fel” – mondta el a miniszterelnök. Orbán Viktor azt is hozzátette: az amerikaiak szankciói ellehetetlenítették a bank további működését, ami így már nem volt hatékony, emiatt is döntött a kabinet a kilépés mellett.

“Mi a szankciókkal sosem értettünk egyet, de tudomásul vesszük őket, és betartjuk őket” – fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint Magyarországnak jó a viszonya az Egyesült Államokkal. A miniszterelnök a műsorban a háború legfőbb támogatójának nevezte az Egyesült Államokat, de az amerikai-orosz barátságnak ezt a véleménykülönbözetet ki kell bírnia.

TOVÁBBRA SEM SZÁLLÍTUNK FEGYVEREKET

Amerikánál biztonságosabb hely nincs, oldalról tengerek, felülről Kanada védi őket. A Kárpát-medencéről ez nem mondható el, Budapestről és Kassáról máshogy néz ki a történelem, és a most zajló háború – tette hozzá a miniszterelnök. “Persze Amerikában együtt éreznek az elesett katonákkal, nekem viszont egyből az jut eszembe, hogy talán egy magyar ember halt meg a fronton. Világossá tettem többször is, hogy a magyarok nem engedik meg, hogy belepréseljenek minket egy háborúba. Nem fogunk fegyvereket szállítani Ukrajnának” – hangsúlyozta Orbán Viktor.

“A HÁBORÚ KITERJEDÉSE ATOMHÁBORÚHOZ VEZET”

Orbán Viktort a háború eszkalációjával kapcsolatban kijelentette: egyre borúsabban látja ennek veszélyét. Szerinte most rosszabb a helyzet, mint két hete, mivel Oroszország azóta taktikai atomfegyvereket telepített Belaruszba. “Nem irodalmi túlzás, hogy a háború kiterjedése atomháborúhoz vezet. A háború menete ebbe az irányba mutat”

INFLÁCIÓ: MÁJUS – JÚNIUSBAN HATÁROZOTT ESÉS VÁRHATÓ

Az interjúban szóba került az ársapkák kérdése is. Orbán Viktor ennél a résznél elmondta, hogy a kormány még nem vezetheti ki az ársapkákat. Az élelmiszereknél drasztikus áresés történt, hogy a kereskedők magukhoz csalják a vevőket. Az infláció csökkenése áprilisban már érezhető lesz, május-júniusban határozott esés várható. Az infláció még túlságosan magas, ennek a letörésén dolgozunk, beadtuk az infláció-vakcinát. Legyen verseny, menjenek lefelé az árak – vélekedett.

A HARMADIK VILÁGHÁBORÚ VESZÉLYE

Március 31-én, legutóbbi rádióinterjúja alkalmával Orbán Viktor elmondta: egyre reálisabbá válik a harmadik világháború esélye. A miniszterelnök a tűzszünet fontosságát is kiemelte, amelyben szerinte a világ a magyar álláspontot képviseli, szemben Európával. Felmérések szerint viszont az európai emberek elindultak a béke irányába. Ahogy nő a fájdalom, veszteség, úgy fordulnak az emberek a béke irányába. Ez a vezetőket még nem érte el – fogalmazott Orbán Viktor.

A kormányfő arról is beszélt, hogy egy évvel ezelőtt arról vitatkoztunk, szabad-e emberéletet kioltó eszközöket küldeni, most azonban egyre több és egyre durvább fegyvert küldenek Ukrajnába az uniós vezetők. „Mostanra közel vagyunk hozzá, hogy legitimmé válik az, hogy valamilyen békefenntartó erőket küldjenek az európai vezetők a frontra” – vélekedett. Ha ez így megy tovább, megérkezhetünk a harmadik világháborúba – emelte ki Orbán Viktor, szerinte a nyugati vezetők is egyre többször hangoztatják ezt. A kormányfő hangsúlyozta: „Első hallásra hihetetlennek és túlzónak hangzik, de reális a veszély” erre.

Forrás: szeged365.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb