Mindenmás

Egy hónapig készült a mészárlásra a 14 éves belgrádi fiú, hiába kapták el, nem vonható felelősségre (18+)

Mint ahogyan arról tegnap mi is beszámoltunk, legkevesebb nyolc diák és egy biztonsági őr is meghalt tegnap, amikor egy 14 éves diák lövöldözni kezdett egy belgrádi általános iskolában. Azóta több fejlemény is van az ügyben, mint kiderült, a fiú egy közismert szerbiai orvos fia, aki már egy hónapja tervezte a mészárlást, sőt, még Molotov-koktél is volt nála.

Egyest kapott történelemből, és azután egyszerűen megőrült. Rálőtt a történelemtanárnőre, majd az osztálytársaira. Színötös tanuló volt, strébernek hívtuk”  – mesélték a belgrádi Blicnek a Vladislav Ribnikar általános iskola tanulói hetedikes társukról, aki apja két fegyverével kilenc embert ölt meg szerda reggel, valamivel kilenc óra előtt – írja az Index. A fiatal a rossz osztályzat után egyszerűen hazarohant a tanteremből, aztán pisztolyokkal tért vissza, amelyekkel már az iskola előcsarnokában lövöldözni kezdett.

NEM VONHATÓ FELELŐSSÉGRE A 14 ÉVES FIÚ, AKI NEM CSAK A TANTEREMBEN GYILKOLT

A tizenéves srác nem csak a tanteremben gyilkolt: az iskola földszinti részén öt osztálytársával végzett, három áldozatát és a biztonsági őr holttestét viszont az iskola előcsarnokában fedezték fel. A kórházba vitt diákok közül ketten válságos, életveszélyes sérüléseket szenvedtek. A többieket lőtt sebekkel ápolják. A támadó 53 éves történelemtanárnőjét, Tatjana Stevanovicot hason lőtte, de a nő állapota stabil. Még az is kiderült, hogy a fiatal előző este egy szülinapi bulin volt osztálytársánál, akkor még semmi jele nem volt annak, hogy mire készül.

Nem vonható büntetőjogi felelősségre a hetedikes fiú, aki szerdán lelőtte nyolc diáktársát és az iskolaőrt, és további hat diákot és egy tanárt megsebesített, mert még nem töltötte be a 14. életévét – közölte a belgrádi főügyészség szerdán, erről az MTI adott hírt. A fiú csak július végén lesz 14 éves, a szerbiai törvények szerint pedig csak a 14 éven felüliek büntethetők.

EGY HÓNAPJA TERVEZTE A TÁMADÁST

Ahogyan a Szabad Magyar Szó írja,  a gyilkosságot előre eltervezte a 14 éves gyanúsított, a házkutatás során kiderült, előre elkészített listája volt, amelyen azoknak a diákoknak a neve szerepelt, akiket meg akart ölni. Ezt Branko Ruzic oktatásügyi és Danica Grujicic egészségügyi miniszter is elmondta tegnap délután sajtótájékoztatóján.

„Az apa állítja, hogy széfbe zárva tartotta a fegyvereit, de ezek szerint a gyermek nyilvánvalóan tudta a kódot, amely a széfet nyitotta. A két pisztoly mellett három teli tárat is találtak. Nem hivatalosan úgy tudjuk, hogy a fiú édesapjával együtt járt és tanult lőni. A férfi ellen megtesszük a megfelelő jogi lépéseket” – mondta Grujicic az újságíróknak.

Branko Ruzic oktatási miniszter rendkívüli sajtótájékoztatóján közölte, hogy a szerb kormány péntektől vasárnapig háromnapos gyászt hirdet, a szerda délutáni órákat pedig nem tartják meg egyetlen iskolában sem.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb