Mindenmás

Pszichiátriára kerül a 14 éves fiú, aki múlt héten lövöldözni kezdett és megölt 8 diákot egy belgrádi iskolában (+18)

Mint ahogyan azt korábban megírtuk, múlt hét szerdán egy belgrádi iskolában kezdett édesapja fegyverével lövöldözni egy hetedikes fiú. Később arról is beszámoltunk, hogy mivel 14 év alatti kiskorú, ezért büntetőjogi felelősségre sem vonható, ma pedig kiderült, hogy pszichiátriára kerül a brutális mészárlás elkövetője.

Goran Ilić, a köztársaság helyettes államügyésze azt mondta az Euronews Serbia-nak, hogy annak ellenére, hogy a hatályos törvények értelmében egy 14 éven aluli nem büntethető, ez nem jelenti azt, hogy a mészárlás elkövetője, K. K. szabad lesz – közölte a Szabad Magyar Szó.

EGY IDEIG BIZTOSAN NEM KERÜL SZABADLÁBRA

„Vannak más törvények és intézkedések is. A szociális védelemről szóló törvény értelmében, ha más személyek egészségét vagy életét veszélybe sodorja valaki, akkor az ilyen személyeket szociális védelmi intézménybe lehet helyezni” – mondta Ilić. Hozzátette, hogy az egyes egészségügyi intézkedések és vizsgálatok miatt is bizonyos, hogy a fiatal tettes nem kerül egyhamar szabadlábra.

AZ ÉDESANYJA BELEEGYEZETT ABBA, HOGY PSZICHIÁTRIÁRA KERÜLJÖN A FIÚ

Sokan azt a kérdést is feltették, hogy K.K. a 18. életévét betöltve valahogy felelősségre vonható-e, de Vanja Bajović, a belgrádi jogi kar professzora felhívja a figyelmet arra, hogy a büntetőjogot nem lehet visszamenőleg alkalmazni, hiszen minden esetben a bűntett elkövetésekor hatályos jog az irányadó. Veljko Delibašić ügyvéd kiemeli, hogy a tizenhárom éves fiatalt édesanyja beleegyezésével pszichiátriai intézetbe helyezik, és az erről szóló döntést meghosszabbítják, és bizonyos időközönként felülvizsgálják majd.

„Az édesanyja beleegyezését adta, de ilyen esetben a beleegyezése nélkül is elhelyezhetnék a fiút az adott intézménybe. Ilyen szélsőséges esetekben, mint amilyen ez a mostani is, az intézkedést az anya beleegyezése nélkül is meghosszabbíthatja a bíróság, az erről szóló döntést pedig háromhavonta felülvizsgálják majd” – mondta Delibašić.

A DIÁK APJÁT IS FOGVA TARTJÁK 30 NAPIG

A kilenc embert meggyilkoló K.K. apját illetően Viktor Gostiljac ügyvéd úgy véli, nehéz lesz bizonyítani a bűnösségét. „Az apát kihallgatják amiatt, hogy fiát lőtérre vitte, viszont emiatt nem lehet felelősségre vonni, mivel ez nem tartozik a közbiztonságot veszélyeztető, büntethető cselekedetek közé. Kérdéses viszont, hogy a fegyvereket az előírt módon tartotta-e. Ha bebizonyosodik, hogy nem, akkor vádolható a fiú apja”– mondja Gostiljac a K1-nek. Gostiljac úgy véli, hogy az apa letartóztatása „az ügyészség alibi lépése”.

„Letartóztatták azért, hogy ne befolyásolja a tanúkat, illetve, rövid időn belül ne ismételje meg a bűncselekményt, aminek a lehetősége ebben az esetben nem is áll fenn. Ebben az ügyben azért rendelték el mégis az ő letartóztatását, mert a közvélemény nem tudja megérteni és elfogadni, hogy egy ilyen tragédia után senki sincs börtönben” – zárta szavait az ügyvéd.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb