Közélet

“Petőfi ott van, ahol a magyarok vannak” – mellszobrot avattak és alkotói kiállítás nyílt a költő tiszteletére Tiszaugon

Csütörtökön délelőtt, Ágasegyháza, Bócsa és Kömpöc után Tiszaugon is felavatták Petőfi Sándor bronzból készült mellszobrát, Lantos Györgyi csongrádi szobrászművész alkotását. Az ünnepségen a költő mellszobrát Lezsák Sándor, Káré Gábor, Bíró Zoltán irodalomtörténész és Lantos Györgyi leplezték le, majd Kuczor Erzsébet református lelkész áldotta meg.

“PETŐFI OTT VAN, AHOL A MAGYAROK VANNAK”

Káré Gábor, Tiszaug polgármestere köszöntőjében halhatatlan népköltőnek nevezte Petőfit. “Petőfi ott van, ahol a magyarok vannak, és mindig itt lesz, amíg a magyarság megmarad”- jelentette ki Káré Gábor. A Bács-Kiskunban élők elfogultak a költővel szemben, hiszen ebben a vármegyében született, mondta a polgármester, majd örömét fejezte ki afelett, hogy Tiszaugon, e kis faluban is sikerült emléket állítani a magyarság egyik legnagyobb költőjének.

PETŐFI NAGYSZERŰ SZÓNOK ÉS BARÁT VOLT

Bíró Zoltán beszédében Petőfi Sándort különös alkatú, idegesítő egyéniségként, ugyanakkor nagyszerű szónokként és barátként jellemezte. Az irodalomtörténész felidézte, hogy Petőfi és Arany János 1847-ben életre szóló barátságot kötöttek, és Petőfi  halála után Arany sokáig nem tudott feleszmélni. “Egy élet befejeződött, tiszta erőteljes költészetben, nagyszerű prózában, ez az élet így szebb, mintha elvegetált volna még húsz vagy negyven évig” – zárta beszédét Bíró Zoltán.

PETŐFI KÖNNYEDÉN KEZELTE A PÉNZT

Lezsák Sándor ünnepi beszédében kitért Petőfinek az utókor által egy kevésbé feszegetett vonására, a pénzügyekhez fűződő könnyed viszonyára. “Szerzem tehát a pénzt, nem hogy legyen, / Hanem azért, hogy eligyam s egyem” – összegezte az országgyűlési képviselő a költő “gazdálkodási nézeteit” hasonló című verséből idézve.  Lezsák Sándor elmondta, hogy Petőfinek a gondtalan gyermekkor után nehéz években volt része, mivel édesapja elvesztette a vagyonát. 1843-44 telén került a mélypontra, de Vörösmartyék felkarolták,  aztán hat nap alatt megírta a János vitézt, és ezzel végre rendeződött a helyzete – fejtette ki Lezsák Sándor.

KIÁLLÍTÁSMEGNYITÓVAL KÖTÖTTÉK EGYBE A SZOBORAVATÁST

Az ünnepség keretében több Petőfi költemény is elhangzott. Horváth Dorina Az Alföld című verset szavalta el, Túri-Kisné Szőke Melinda és Gugolyáné Légrádi Edit az Által mennék én a Tiszán… című népdalt, Kovács Réka pedig a Pille, pille, pillangó című dalt énekelte. A szoboravatás után nyitották meg a tiszaugi kultúrházban a település által meghirdetett Petőfi alkotói pályázatra beérkezett munkákat bemutató kiállítást.

Fotók: Ujvári Sándor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb