Közélet

Igazi túlélő kiképzésen vesznek részt a magyar űrhajósjelöltek, köztük a Hírös városi jelölt: még gripenekkel is repültek a kecskeméti bázison (videóval)

Fekvőtámaszból, felülésből, húzódzkodásból és 3200 méter futásból álló fizikai állapotfelmérésen esett át a Hunor-program négy űrhajósjelöltje az MH Altiszti Akadémián, Szentendrén, április 20-án. Köztük nagy büszkeségünkre a kecskeméti jelölt is, Cserényi Gyula, a Kecskeméti Repülő és Vívó Sport Egyesület egykori vívója, jelentette be a Magyar Honvédség Altiszti Akadémia (NCO Academy, Hungarian Defence Forces) közösségi oldalán.  

A HUNOR Magyar Űrhajós Program négy űrhajós jelöltjét két hónapja mutatták be a nyilvánosságnak. Mint akkor megírtuk, hatalmas büszkeségünkre a négy jelölt egyike a Hírös városból került ki Cserényi Gyula, a Kecskeméti Repülő és Vívó Sport Egyesület egykori vívójának személyében. Hatalmas a tét, hiszen a négy jelölt egyike lesz az, aki a Nemzetközi Űrállomáson várhatóan 2024-ben képviselheti hazánkat.

FOLYAMATOSAN TESZTELIK A JELENTKEZŐK FIZIKAI ÉS SZELLEMI TEHERBÍRÁSÁT

A jelölteknek viszont addig még számos képzésen és teszten kell átesniük. A kiválasztási eljárás során folyamatosan tesztelik a jelentkezők fizikai és szellemi teherbírását. A bemutatott négy jelölt kiképzésének következő mozzanata egy alapszintű szárazföldi és vízi túlélő kiképzés végrehajtása lesz, melynek szárazföldi fázisát a Magyar Honvédség Altiszti Akadémia SERE kiképzői fogják tartani.

KATONAI EGYENRUHÁT KAPTAK AZ ŰRHAJÓSJELÖLTEK

Az űrhajósjelöltek kiképzésüket megelőzően teljesítették a Magyar Honvédségnél érvényben lévő fizikai állapotfelmérőt, és részt vettek egy ruhapróbán, hiszen a két szervezet közötti megállapodás értelmében, katonai egyenruhában kell teljesíteniük a májusi túlélő kiképzést.

„A Magyar Honvédség Altiszti Akadémia büszke arra, hogy az itt szolgáló katonák szakmai tudásával és felkészültségével támogatni tudja a Magyarországon újrainduló űrprogramot” – fogalmazott Szilágyi László Péter ezredes, az MH Altiszti Akadémia törzsfőnöke, hozzátéve: ő maga pedig kezet foghatott hazánk leendő második űrhajósával.

GRIPENEKKEL IS REPÜLTEK KECSKEMÉTEN

A Magyar Honvédség az űrhajósjelöltek felkészítésének korábbi fázisaiba is bekapcsolódott. Nem csupán a repülőorvosi egészségügyi vizsgálatokat végezték el rajtuk az MH Egészségügyi Központ kecskeméti telephelyén, de Gripen repülőgépekkel is repültek azok hátsó ülésében.

Annak érdekében, hogy minden űrhajósjelölt ugyanazokat a tapasztalatokat szerezze, továbbá a program szervezői összehasonlítási képet kapjanak, hogy kit mennyire viselt meg a repülés, a kecskeméti MH Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár komplex programot állított össze annak érdekében, hogy minden jelölt ugyanazt repülje le ugyanazzal a kijelölt pilótával. A feladatot Majerik Máté százados, Gripen pilóta hajtotta végre tekintettel arra, hogy az elmúlt évek bemutatói során többoldalú tapasztalatot szerzett az ilyen repülések alatt.

Majerik Máté századossal, az MH 59. kecskeméti Szentgyörgyi Dezső repülőbázis vadászpilótájával tavaly ősszel a Szeged International Airshow-n készített videós interjút a Szeged365.hu, amit az alábbiakban tudsz visszatekinteni.

SOK ELEMBŐL TEVŐDÖTT ÖSSZE A FELADATSOR

A négy űrhajósjelölt által végrehajtott komplex feladatsor tartalmazott nagy intenzitású, nagy túlterhelésű fordulatokat, kis- és közepes magasságú műrepülő elemeket, nagy magasságú, hangsebesség feletti repülést, továbbá olyan, egyéb speciális manővereket, amelyek előkészítik az űrhajósjelölteket a normálistól eltérő fiziológiai körülményekre.

Forrás és fotók: honvedelem.hu/Magyar Honvédség Altiszti Akadémia (NCO Academy, Hungarian Defence Forces) FB

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb