Közélet

Varga Mihály: védelmi költségvetés jön, mert tartós háborúval kell számolnunk -Kormányinfó élőben a Kecskemét365-ön (frissítve)

A megszokott időponttól eltérően csütörtök délelőtt helyett, délután három órakor veszi kezdetét a Kormányinfó. A mai tájékoztató érdekessége nemcsak az időpont választásban mutatkozik meg, hanem abban is, hogy Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mellett a Kormányinfók történetében először Varga Mihály pénzügyminiszter is jelen lesz az eseményen.

Mint a Szeged365.hu megírta, Varga Mihály pénzügyminiszter jelenléte a Kormányinfón arra utal, hogy az egyik központi téma a költségvetés lesz, ennek apropója pedig az lehet, hogy a kormány múlt pénteken átadta a 2024-es költségvetés tervezetét a Költségvetési Tanácsnak. Mindettől függetlenül érdekes a pénzügyminiszter részvétele a Kormányinfón, mert ez az első ilyen alkalom. Amit pedig a költségvetésről tudni kell előzetesen:

  • A kormány május 30-án nyújtja be a jövő évi költségvetés tervezetét az Országgyűlésnek, amely július 7-én fogadhatja el azt. 
  • A konvergenciaprogramban szereplő főbb makroszámokra épít a költségvetés, ami 6%-os inflációt és 4,1%-os GDP-növekedést jelent.
  • A különadókon felül tavaly bevezetett, és eredetileg 2 évre (vagyis 2023 év végéig) kihirdetett extraprofitadókat a kormány nem vezeti ki, szemben az Európai Bizottságnak tett ígéretével, csökkentett mértékben maradhatnak fent, a fizetéskötelezettség megmarad.
  • Az idei költségvetési folyamatok a kormány várakozásainál rosszabbul alakulnak, ez pedig gyengíti a 2024-es költségvetés alapjait.

A Kormányinfóról élő szöveges tudósítással jövünk a Kecskemét365-ön, cikkünk folyamatosan frissülni fog.

FRISSÍTVE (15:10) KEZDŐDIK A KORMÁNYINFÓ

Kis csúszással megkezdődött a Kormányinfó. Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely köszöntötte az egybegyűlteket.

FRISSÍTVE (15:11) TÖBB FORRÁS JUT VÉDELMI KIADÁSOKRA

Varga Mihály elmondta, háborús időket élünk. Ennek negatív hatásai Magyarországot is érintik. Elmondta, a jövő évi költségvetés egy védelmi költségvetés, arra épül, hogy az eddigi eredményeket megvédjék. A 2024-es költségvetési tervezet szerint több forrás jut a védelmi kiadásokra, megerősödik a honvédelmi alap, a családtámogatási rendszer átalakítása mellett is megmaradnak a támogatások, megőrzik a nyugdíjak értékállóságát – kezdte Varga Mihály. Arra kell építeni, hogy a háború nem fog befejeződni, a jövő év során is tartani fog – ezzel számol a kormány. Ezért a honvédelmi alap kerete 1300 milliárd forint fölé emelkedik, ami a GDP 2%-át is meghaladja.

FRISSÍTVE (15:20) CSÖKKENHETNEK AZ EXTRAPROFITADÓK

Megkezdjük ezeknek a plusz terheknek a kivezetését a 2024-es büdzsében – jelezte Varga Mihály. Hangsúlyozta, hogy az idei évi növekedést továbbra is 1,5%-osra látja a kormány, a jövő évit pedig 4%-ra gyorsulhat a várakozás szerint. Fenntartja a kormány azt a célját, hogy jövőre 3% alatti legyen a deficit, 2,9%-os a célszám, az adósságráta pedig a terv szerint 66,7%-ra fog csökkenni a GDP arányában. Az infláció éves szinten várhatóan 6%-os lesz, ehhez igazodik a tegnap már megjelent 6%-os tervezett nyugdíjemelés is. A bizonytalan makropálya miatt 255 milliárd forintos központi költségvetési tartalékkal tervez, ami a GDP 0,3%-át jelenti. Családtámogatási rendszer megújítása mellett is több pénz jut összességében a családtámogatásra – emelte ki.

FRISSÍTVE (15:27) MARAD A REZSICSÖKKENTÉS

Magyarország az egyetlen olyan ország, ahol választási évben is sikerült csökkenteni a hiányt – hangsúlyozta Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a szerdán kiadott országspecifikus ajánlások kapcsán, amelyekben az Európai Bizottság nagyobb költségvetési fegyelmet kér a kormánytól. A politikus szerint látszik, hogy a kormány elkötelezett a hiány csökkentése mellett. Elutasítjuk az Európai Bizottság javaslatát, úgy gondoljuk, hogy a rezsicsökkentés eltörlésére nincs joga a testületnek – jelentette ki Gulyás Gergely, aki közölte, hogy a kormány nem vezeti ki ezt a szabályozást. Brüsszel azt javasolta, hogy mivel a rezsicsökkentés indokolatlanul nagy terhet ró a költségvetésre, miközben a világpiaci energiaárak esnek, a támogatások helyett a hiányt csökkentse a kabinet az erre fordított büdzsétételeket.

FRISSÍTVE (15:30) NEM VEHETIK EL MAGYARORSZÁG SOROS ELNÖKSÉGÉT

Az EP előtt csak egy határozattervezet fekszik, és ha meg is szavazzák, akkor sem veheti el az EP Magyarországtól a 2024 második felében esedékes uniós soros elnöki tisztséget – reagált Gulyás egy másik kérdésre.

FRISSÍTVE (15:33) ELKÉPZELHETŐ, HOGY JÚNIUSBAN JÖNNEK AZ UNIÓS FORRÁSOK

Gulyás Gergely jelezte, hogy miután Johannes Hahn költségvetési biztos szerdán azt mondta, hogy akár a 2024-ben megalakuló új Európai Bizottságra maradhat a magyar kormánnyal szembeni uniós eljárások lezárása, hogy ezt a brüsszeli politikus csak a kondicionalitási eljárásra értette álláspontja szerint. “A Magyarországnak járó költségvetési forrásokat csak nagyon kis részben érinti” – jelentette ki a miniszter az ügyről. Hozzátette, hogy a helyreállítási alapról még tárgyalnak az Európai Bizottsággal.

Azt állította, hogy a kohéziós források esetében az igazságügyi reformmal 13 milliárd euró esetében már megtette a szükséges lépéseket. Gulyás arról beszélt, hogy már júniusban talán számlákat küldhet ki a magyar kormány.

FRISSÍTVE (15:37) HA LESZ MEGÁLLAPODÁS JÖHET A MINIMÁLBÉR EMELÉS

A kormánynak nincs előirányzata, de ha a munkáltatói és munkavállalói oldal megegyezik, akkor a kabinet támogatja a minimálbér és a garantált bérminimum emelését – derült ki Varga Mihály szavaiból.

FRISSÍTVE (15:40) JÖVŐRE MEGKEZDŐDIK AZ EXTRAPROFITADÓ KIVEZETÉSE

A bankok és a pénzügyi vállalkozások extraprofitadóját már jövőre elkezdi kivezetni a kormány – jelentette ki Varga Mihály. Hozzátette, hogy a legfontosabb ágazatokban lépnek, így még a gyógyszerágazat terheit csökkentik, valamint az energiaszektornál is változásokra lehet számítani.

Forrás: portfolio.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb