Közélet

Az én Városházám, a tiéd, a miénk: júniusban elstartol a felújított kecskeméti Városháza megnyitó ünnepségsorozata

Hatalmas ünnepségsorozat veszi kezdetét a Hírös városban június 4-10. között: megújult ugyanis Kecskemét egyik ikonikus épülete, a méltán híres, gyönyörű szecessziós Városházánk. Ebből a jeles alkalomból egy héten át sok-sok programmal ünneplünk Kecskeméten: vásári mutatványosok, utcaszínházi előadások, bábjátékok, irodalmi-, táncművészeti- és zenei produkciók, koncertek, könyvbemutatók várnak ránk, sőt bebarangolhatjuk a felújított Városháza rejtett tereit, felnézhetünk a padlásra, vagy gyönyörködhetünk a kilátásban a harangjátéknak helyet adó erkélyről.

NAGY ÁLOM VÁLT VALÓRA

Kecskemét egykori városvezetői mertek nagyot álmodni, amikor a ma is álló Városházánk építésébe belevágtak. Lestár Péter polgármester hivatalba lépésétől kezdve szorgalmazta egy új városháza megépítését. Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei alapján 130 évvel ezelőtt, 1893. május 3-án tették le az új épület alapkövét. “Mi kései utódok hasonlóan nagyot álmodtunk, amikor elhatároztuk, hogy belevágunk a felújításért síró épület rekonstrukciójába” – mondta el Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere.

MÉLTÓ ÚJ ARCOT KAPOTT KECSKEMÉT IKONIKUS ÉPÜLETE

A mintegy 8 milliárd forintos beruházás a Modern Városok Program keretében valósult meg. Ahogy egykor az építők, úgy most a felújítók is többnyire helyi cégek voltak. Az eredeti tervek alapján készült el az 5534 négyzetméter alapterületen a 174 helyiség és a három udvar felújítása. A műemléki rekonstrukció figyelembe vette a Lechner-Pártos építészpáros első tervvázlatait is, amiken a főbejárat melletti helyiségekbe városi múzeumot álmodtak. Ebben a térsorban valósult meg a Látogatóközpont, ami élményalapú, interaktív kiállítással mutatja be a város fordulatokban bővelkedő történetét az Árpád-kortól egészen napjainkig.

SOK-SOK PROGRAMMAL ÜNNEPLÜNK EGY HÉTEN ÁT

Június 4-10. között tehát felpezsdül Kecskeméten az élet és együtt ünnepeljük gyönyörű Városházánk megújulását: vásári mutatványosok, utcaszínházi előadások, bábjátékok, irodalmi-, táncművészeti- és zenei produkciók, koncertek, könyvbemutatók várnak ránk, sőt bebarangolhatjuk a felújított Városháza rejtett tereit, felnézhetünk a padlásra, vagy gyönyörködhetünk a kilátásban a harangjátéknak helyet adó erkélyről.

A részletes programokat IDE vagy IDE kattintva tudod megtekinteni.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb