Közélet

Tizenkét sérült magyar katona tért haza Koszovóból, akiknek ellátására még hétfőn kecskeméti katonaorvos csapat is indult

Összesen 27 magyar katona sérült meg az észak-koszovói Zvecanban, miután hétfőn zavargások törtek ki Koszovóban, ahol a tüntető koszovói szerbek csaptak össze a rendőrökkel, és a KFOR békefenntartóival is több észak-koszovói településen – írta meg az Index. Az MTI információi alapján 12 sérült magyar katona tért haza kedd délután, gépük a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren landolt nem sokkal délután 3 óra előtt.

A Szeged365.hu információi alapján a sérültek többsége rögtönzött robbanószerkezetektől (IED) szenvedett égési sérüléseket, illetve csonttöréseket, illetve három magyar katonát meglőttek. A katonák közt súlyos sérültek is vannak, de életveszélyes sérülést egyik katona sem szenvedett.

KATONAORVOSI CSAPAT ÉRKEZETT KOSZOVÓBA KECSKEMÉTRŐL

A koszovói Zvecan településnél elrendelt tömegoszlatási feladatban megsebesült magyar katonák ellátása és szükség szerinti hazahozatala érdekében a Magyar Honvédség kifejezetten egészségügyi ellátásra kialakított Airbus A319-es repülőgépe indult el a helyszínre Kecskemétről május 29-én este.

HŐSIESEN HELYTÁLLTAK KATONÁINK

A sérültek közül 12-en érkeztek vissza a most landoló géppel. A hazatérő katonák elmondták, hogy rendkívül erőteljes támadás érte őket, de sokan még a sérüléseik ellenére is bátran helytálltak. Többen, akik erre képesek voltak, még a sérülésük elszenvedése után is visszamentek a helyszínre, hogy végrehajtsák a feladatukat – mondta el Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter kedden, aki egy rövid sajtótájékoztatón számolt be a katonák hazatéréséről.

EGYELŐRE LECSILLAPODTAK A KEDÉLYEK

Ma eddig még nem voltak újabb zavargások, egyelőre nyugodt a helyzet Észak-Koszovóban, viszont a szerbek továbbra is kitartanak követelésük mellett, miszerint a koszovói kormány nyilvánítsa semmisnek az áprilisi polgármester-választást, és tegye lehetővé, hogy továbbra is szerbek vezessék az ottani intézményeket.

Aleksandar Vučić szerint a KFOR katonái a garanciák ellenére nem védték meg tegnap a szerbeket. Az összetűzésben sokan megsérültek, amiért a szerb államfő szerint kizárólag Albin Kurti a felelős. A Pannon RTV szerint a NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó erő továbbra is készenlétben áll. Újabb kordonokat emeltek a zvečani önkormányzati épülettől néhány száz méterre, amely előtt a nap elején újra gyülekezni kezdtek a szerbek.

Forrás: szeged365.hu/index.hu/MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb