Közélet

Érkeznek a legújabb bejelentések: Kormányinfó élőben a Kecskemét365-ön (frissítve)

Csütörtök 12 órától jön a legújabb Kormányinfó. A mai sajtótájékoztató érdekessége, hogy Gulyás Gergely miniszter mellett nem Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő lesz jelen, hanem Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár tart sajtótájékoztatót.

SZÓ LEHET A KÖLTSÉGVETÉS HELYZETÉRŐL, A GAZDASÁG KILÁTÁSAIRÓL ÉS A FORINT ÁRFOLYAMÁRÓL IS

Portfolio szerint kiemelt téma lehet a tájékoztatón a költségvetés helyzete, a gazdaság kilátásai, miután ezen a téren is egyre inkább kedvezőtlen fejlemények érkeznek. Valamint szóba kerülhet a forint árfolyama is két okból: egyrészt a szerdai kereskedésben hirtelen jelentős gyengülést szenvedett el, másrészt az elmúlt 1 hétben minden fontosabb gazdaságpolitikus megnyilvánult az árfolyam kérdésében.

A Kormányinfóról élő szöveges tudósítással jövünk a Kecskemét365-ön, cikkünk folyamatosan frissülni fog.

FRISSÍTVE (12:10) KEZDÜNK

Kis késéssel megkezdődött a Kormányinfó.

FRISSÍTVE (12:13) JÓ HÍR ÉRKEZETT BRÜSSZELBŐL

Gulyás Gergely azzal kezdte, hogy tegnap Brüsszelből a sok rossz mellett egy jó hír is érkezett: az EP-vel megkezdődtek az egyeztetések a menekültelosztási mechanizmusról, de a gyorsított eljárás Németország és Hollandia csatlakozásának köszönhetően a V4-ek ellenállása miatt elbukott. A kormány továbbra is úgy gondolja, mindenféle elosztási mechanizmus elfogadhatatlan.

FRISSÍTVE (12:15) EDDIG MAGYARORSZÁG 650 MILLIÁRD FORINTOT KÖLTÖTT HATÁRVÉDELEMRE

A miniszter elmondta azt is, Magyarország eddig több mint 650 milliárd forintot költött határvédelemre, a megtérítési igényeket jelezték Brüsszel felé, de kevesebb mint 1 százaléknyi a megtérítés eddig. 

FRISSÍTVE (12:17) 202 MILLIÓ EURÓT VÁRNAK BRÜSSZELBŐL

Gulyás Gergely hangsúlyozta, miután teljesítették az igazságszolgáltatási mérföldkövet, a hétéves költségvetésből a kifizetéseknek véleményük szerint nem lehet akadálya, ezért küldtek a Bizottságnak számlákat, 238 millió euró összegű költségnyilatkozatot az operatív programokból. Ennek az EU a 85 százalékát kell, hogy finanszírozza, 202 millió eurót szeretnének lehívni. A Bizottságnak 90 napja van arra, hogy a feljogosító feltétel teljesítését visszaigazolja, és 60 napja a költségnyilatkozat feldolgozásra, az összeg átutalására. 

FRISSÍTVE (12:20) MÁR OKTÓBERBEN JÖHET AZ EGYSZÁMJEGYŰ INFLÁCIÓ

A gazdasági növekedés a második félévben gyorsulni fog, 1-1,5 százalékos idei, 4 százalékos jövő évi növekedést várnak. Gyors inflációcsökkenéssel számolnak, már októberben egyszázalékos lehet az infláció – mondta Gulyás Gergely. Jövőre 6 százalékos is lehet az infláció, de reális lehet az 5 százalékos vagy ennél is kisebb mértékű áremelkedés. 15 százalékra növelik a kötelező akciózást, kibővítik a SZÉP-kártya lehetőségeit, augusztustól hideg élelmiszer vásárlásra is felhasználható – sorolta a Gulyás.

FRISSÍTVE (12:22) AZ OROSZ-UKRÁN HÁBORÚRÓL

Gulyás Gergely az orosz-ukrán háborúról úgy fogalmazott: amit ma látnak az a háború hosszútávú kimenetelével kapcsolatban is spekulációkra ad lehetőséget. A miniszter néhány számot ismertetett: a személyi veszteségnél nagy a bizonytalanság, de több mint 310 ezren vesztették életüket a háborúban, az ENSZ adatai szerint közel tízezer fő a civil áldozat. Az oroszoknak lényegesen nagyobb a tartaléka és több a vesztesége a hadieszközökben. Gulyás Gergely kitért arra is, az ukrán ellentámadás érdemi eredményeket eddig nem hozott, a frontvonal védelmi képessége mindkét oldalon magas. “Ez arra hívja fel a figyelmet, hogy a magyar kormány álláspontja megalapozott, amikor a lehető leggyorsabb tűzszüneti és béketárgyalások megkezdésére hívjuk fel a figyelmet” – mondta el Gulyás Gergely.

FRISSÍTVE (12:25) SOKKAL TÖBBEN JELENTKEZTEK IDÉN A FELSŐOKTATÁSBA

Gulyás utalt arra, hogy tegnap volt a felvételi ponthatások közzététele. 126 ezren jelentkeztek és közülük 95 ezer nyert felvételt, ez majdnem 30 százalékos növekedés az előző évhez képest. Nőtt a pedagógusutánpótlásba jelentkezők száma, ezért megoldott és leküzdhető az esetleges pedagógushiány.

FRISSÍTVE (12:28) MARADNAK A REZSIVÉDETT ÁRAK

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely megerősítette, hogy augusztus után is maradnak a rezsivédett árak.

FRISSÍTVE (12:30) NINCS VESZÉLYBEN A MAGYAR UNIÓS ELNÖKSÉG

Kérdésre válaszolva erősítette meg a miniszter, hogy történjék bármi, nincs veszélyben a közelgő magyar uniós elnökség.

FRISSÍTVE (12:46): BEZÁRÓ VASÚTVONALAK

Nem vonatozott mostanság Gulyás Gergely Nyugat-Európában. Több mint húsz évvel ezelőtt Németországban ült utoljára külföldön vonaton – mondta a miniszter a Telex kérdésére. Nem ért egyet Vitézy Dáviddal abban, hogy az összeomlás szélén lenne a MÁV, de vannak fennakadások és nehézségek, az ténykérdés – tette hozzá. „Az luxus, hogy a magyar állam úgy nyújtson szolgáltatást, hogy arra nincs igény” – fogalmazott Gulyás a bezárt vasútvonalakról. Szerinte meg kell vizsgálni, hogy a közszolgáltatás hasonló színvonalon folytatható-e, ha buszjáratokat indítanak. A szaktárca úgy látta, hogy a Volán el tudja látni a szolgáltatást, ahol 3-5-8 ember használ egy-egy járatot. Arról is beszélt Gulyás a Telex kérdésére, hogy a vasútvonalak több mint kétharmada a budapesti agglomerációhoz kötődik, szerinte inkább ezeket a vonalakat kell fejleszteni. Fontos még a Budapest–Balaton-vonal, és a fővárost a megyei jogú városokkal összekötő vonal is.

Forrás: index.hu/portfolio.hu/szeged365.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb