Közélet

NJE kuratóriumi elnök: országos szinten is kiemelkedő, 72%-os hallgatói létszám-növekedést ért el a Neumann János Egyetem (frissítve)

Közzétették az idei felvételi ponthatárokat, mely alapján kiderült, több mint 1500 első éves hallgató kezdi meg tanulmányait ősszel a Neumann János Egyetemen. Mint Csizmadia Norbert, a Neumann János Egyetem és PADME kuratóriumi elnöke közösségi oldalán írta, országos szinten is kiemelkedő, 72%-os hallgatói létszám-növekedést ért el az Egyetem.

“Üzenetünk idén is az volt, hogy „Ha rajtunk múlik, Neumannos leszel!”, azonban a sikerhez ti is kelletek, az mindig közös. Kedves 1708 új hallgatónk! A mai eredmény nagyban rajtatok is múlt” – fogalmazott posztjában a kuratóriumi elnök.

AZ ELMÚLT 10 ÉV LEGMAGASABB SZÁMA

Hankó Balázs a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, a felsőoktatásba felvettek száma 28 százalékkal nőtt tavalyhoz képest, ez az elmúlt tíz év legmagasabb száma.

NŐTT A VIDÉKI EGYETEMEKRE FELVETTEK SZÁMA

Hankó Balázs elmondta: a 126 449 felvételizőből 94 785-öt vettek fel, és tíz felvett jelentkezőből 8 diák állami ösztöndíjjal kezdi meg tanulmányait, azaz körülbelül 14 ezerrel több diáknak biztosítanak a teljes képzésre vetítve átlagosan hatmillió forint állami ösztöndíjat. Hozzátette: 43 százalékkal nőtt a vidéki egyetemekre felvettek száma, idén már minden második diákot ilyen intézménybe vettek fel. A Debrecen-Miskolc-Nyíregyháza háromszögbe idén négyezerrel több diákot vettek fel, a Dunaújvárosi Egyetemen 130 százalékkal nőtt a felvettek száma, a kecskeméti Neumann János Egyetemen 71 százalékos az emelkedés, a veszprémi Pannon Egyetemen 58 százalék, a Soproni Egyetemen pedig 76 százalék.

44 SZÁZALÉKKAL NŐTT A MŰSZAKI TERÜLETRE FELVETTEK SZÁMA

Hozzátette: 34 százalékkal nőtt a műszaki, természettudományi, mérnöki és informatikai területre (MTMI) felvettek száma, azaz minden negyedik felvett a MTMI-területre került be. Műszaki területen 44 százalékos a növekedés, az agrárium területén 28 százalékos, a pedagógusképzésben pedig 67 százalékos, vagyis minden második felvett jelentkező a kiemelten preferált szakokra került be.

PÓTFELVÉTELI IDÉN IS LESZ

Vanó Renáta, az Oktatási Hivatal felsőoktatási elnökhelyettese felhívta a figyelmet arra, hogy pótfelvételi idén is lesz; akit nem vettek fel vagy nem adott be jelentkezést az általános eljárásban, az még megteheti. A pótfelvételire csütörtöktől lehet jelentkezni elektronikusan, de csak egy jelentkezési helyet lehet megjelölni – fűzte hozzá. Jelezte, a pótfelvételi eredményeit augusztus végén hirdetik majd ki.

FRISSÍTVE (14:23) ÍGY NÉZNEK KI AZ IDEI PONTHATÁROK A NEUMANN JÁNOS EGYETEMEN

A Neumann János Egyetem idei ponthatárait az alábbi linkekre kattintva tudod megnézni.

Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar

Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar

Neumann János Egyetem Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar

Forrás: Csizmadia Norbert FB/MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb