Közélet

“Tompa minden hétvégén elesik”: szeméthalom, fekália és száguldó sofőrök keserítik meg az ott élők nyugalmát – a polgármester rendkívüli ülést hívott össze

“Tompa minden hétvégén “elesik” a határra igyekvő autósok és kamionosok miatt. Körülbelül két hete szinte lehetetlen volt azoknak a helyzetük, akik csak haza akartak jutni Tompára” – számolt be a településen élő Olvasónk, Reni, szerkesztőségünknek. Mint mondta, a határra igyekvők a településen próbálják levágni az utat, sokszor a megengedett sebesség többszörösével száguldoznak, hatalmas szeméthalmokat, időnként fekáliát hagynak maguk után. Az ott élőknek pedig elegük van az áldatlan állapotokból.

Mint ahogy Olvasónk részletezte tapasztalatait, hétvégenként hatalmas autósor alakul ki a tompai határátkelőhelyre vezető 53-as főúton. S, bár, a határra igyekvőknek elkerülőút épült a gyorsabb haladás és a balesetek elkerülése végett, a hosszú várakozási idő lecsökkentésének reményében sokan a településre behajtva próbálnak előrébb jutni.

“EGYRE ROSSZABB A HELYZET”

Reni elmondása alapján a baj az, hogy a sofőrök sokszor nem törődnek a KRESZ betartásával, a megengedett sebesség többszörösével hajtanak, sőt személyes tapasztalatai alapján, ha előzniük kell, nem számít, ha szemből jön valaki, simán leszorítják az útról. “Egyre rosszabb a helyzet. Sajnos van rá példa, hogy egyesek nem csak az út szélén végzik a dolgukat hanem lakott házak udvarán is! Panaszkodnak az itteni lakosok, ami érthető, hiszen sajnos ez már évtizedek óta probléma” zárta szerkesztőségünknek küldött sorait Olvasónk.

RENDKÍVÜLI ÜLÉST HÍVTAK ÖSSZE

A probléma valóban nem újkeletű, s ennek megoldása érdekében július végén történtek is lépések. Július 28-án, pénteken Véh László, Tompa polgármestere rendkívüli testületi ülést hívott össze, melyen jelen volt Bányai Gábor kormánybiztos és a rendőrség munkatársai is. Mint a polgármester közösségi oldalán beszámolt róla, a fő téma a határhelyzet kezelése volt.

“FONTOS, HOGY GYORS DÖNTÉSEK SZÜLESSENEK”

“A településen kialakult, a Balkánra hazatérő vendégmunkások százezrei okozta súlyos határhelyzet miatt fontos, hogy gyors döntések szülessenek – hangsúlyozta Bányai Gábor országgyűlési képviselő. Hozzátette, “bár a szerbiai rendőrség kezében van a sorsunk, hisz ők engedik vagy nem engedik be és haza, a határainkhoz érkezőket” – fogalmazott a képviselő közösségi oldalán.

MOBIL WC-KET ÉS SZEMÉTGYŰJTŐ KONTÉNEREKET TELEPÍTENEK

“Igyekszünk mindent megtenni azért, hogy a település és a környék lakóinak mindennapi életét a nyári csúcsforgalomból adódó határhelyzet a lehető legkevésbé zavarja. A forgalom irányításával, terelésével kapcsolatban a héten egyeztettem a Magyar Közúttal, a rendőrség és a polgárőrség munkatársaival is. Az átutazó várakozók részére az Önkormányzat a mai nap folyamán 5 mobil WC-t és szemétgyűjtő konténereket helyez ki az 53-as nyomvonala mellett több ponton. A Magyar Közút munkatársai jelenleg is szerelik fel a település határában a plusz információs táblákat, amelyek segítik az átutazók tájékozódását” – tájékoztatott Véh László.

Forrás és fotók: Bányai Gábor országgyűlési képviselő FB/Véh László FB/valamint olvasói beszámoló, amit ezúton is nagyon szépen köszönünk Reninek

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb