Közélet

Boldogkői Zsolt: már Magyarországon is jelen lehet a koronavírus új variánsa, csak senki sem tudja, milyen arányban

Egyre több embert fertőz meg az Egyesült Királyságban a koronavírus egy újabb variánsa, az úgynevezett Eris. Egyes szakértők szerint ez az omikrontörzs okolható minden hetedik Covid-esetért, ráadásul a kórházban ápoltak száma is jelentősen megemelkedett. Boldogkői Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének igazgatója szerint az Eris valószínűleg jelen van már Magyarországon is, csak senki sem tudja, milyen arányban, írta meg a Szeged365.hu

ÚJRA MEGEMELKEDETT A FERTŐZÖTTEK SZÁMA

Az Erist mint új variánst július végén azonosították Angliában, de Ázsiában már a megbetegedések 20 százalékát ez a változat okozta. Boldogkői Zsolt az InfoRádióban azt mondta, Európában és az Egyesült Királyságban 10-10 százalékos ez az arány. Szerinte az Eris azért csak mostanában került be a hírekbe, mert a koronavírus az elmúlt időszakban kezdett el igazán erős dinamikával terjedni és a kórházba kerülések száma is nemrégen emelkedett meg drasztikusan, egy hónap alatt 12 százalékkal.

SOKKAL KISEBB ARÁNYBAN OKOZ SÚLYOS TÜNETEKET

Mint mondta, a jelenlegi tünetek nem súlyosabbak a korábbiaknál, viszont az Eris valószínűleg gyorsabban terjed, mint az egyébként is gyors más omikronvariánsok. „Az olyan nagyon komoly tünetek, mint a légszomj, a szaglás elvesztése vagy a láz, már nem annyira jellemzőek – megjelennek, de sokkal kisebb arányban. Ez a vírus kevésbé okoz olyan komoly komplikációkat, mint a lélegeztetőgépre kerülés vagy a halál” – fogalmazott a biológus. Szerinte ez azért lehetséges, mert egyrészt a vírus legyengült, illetve még van az embereknek immunológiai védelme, ami egyébként folyamatosan csökken.

AZ ERIS VALÓSZÍNŰLEG MÁR JELEN VAN MAGYARORSZÁGON

Boldogkői Zsolt úgy gondolja, az Eris valószínűleg jelen van már Magyarországon is, csak senki sem tudja, milyen arányban. Mint mondta, jelenleg nincs olyan szakember, aki pontosan meg tudná mondani, mi történik majd a következő hetekben. „Nyilván a vírus nem ismeri az országhatárokat. Valószínű, hogy el fog terjedni Európában ez a variáns. Hogy mennyire fogja megemelni a kórházba kerülések számát, azt nem lehet tudni, de én azt mondanám, szinte kizárt, hogy olyan komoly komplikációk legyenek, mint amiket a második és a harmadik hullámban tapasztalhattunk.”

Forrás: szeged365.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb