Közélet

Gulyás Gergely: meghosszabbítják az ukrán gabonára vonatkozó importkorlátozást (frissítve)

Csütörtök délelőtt 10:30 -tól jön a legújabb Kormányinfó, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ismerteti a kormány legújabb döntéseit.

INFLÁCIÓ, MUNKAHELYEK ÉS A TÖRÖK ELNÖK

Arról nem közöltek részleteket az eseményre szóló meghívóban, hogy pontosan milyen témákkal kapcsolatos bejelentésekről eshet szó, de a nyár végéhez közeledve több ügy is szóba kerülhet a kormányinfón. A legvalószínűbb, hogy pontosabb képet kaphatunk arról, hogy a kabinet miként kívánja elérni azt a három célt, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök a múlt pénteki rádióinterjújában megfogalmazott:

  • A munkahely megvédése: a kormányfő szerint 70-80 ezer betöltetlen álláshely van, és ezt megérzi a gazdaság.
  • Az infláció letörése: úgy fogalmazott, a kormány radikálisabb álláspontra váltott, erőteljesebb eszközöket kezdett alkalmazni az “árspekuláns multik” indokolatlan áremelései miatt. A kormányfő várakozásai szerint “az igazán szép eredmény” augusztusban mutatkozik meg, az egy számjegyű év végi infláció augusztus végén “általános vélemény, tényekkel alátámasztott jogos remény lesz majd”.
  • A növekedés: a miniszterelnök hangsúlyozta, ha nincs növekedés, nem lehet béreket emelni.

A Kormányinfóról élő szöveges tudósítással jövünk a Kecskemét365-ön, cikkünk folyamatosan frissülni fog.

KEZDŐDIK A KORMÁNYINFÓ (10:42)

Kicsit megkésve, elkezdődött a Kormányinfó. Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra köszönti az egybegyűlteket.

FRISSÍTVE (10:43) SIKERESEk VOLTAK A RENDEZVÉNYEK

Gulyás Gergely sikeresnek ítélte az augusztus 20-ai programot és a budapesti atlétikai világbajnokságot is. Állítása szerint az atlétikai vébére több mint 60 ezren látogattak ki augusztus 20-án, míg mostanra már több mint 350 ezer jegyet adtak el.

FRISSÍTVE (10:45) A HÁBORÚRÓL

A kormány szerint a háború elhúzódhat, ha nem lesznek béketárgyalások, amit mutat, hogy az ukrán ellentámadás kezdete óta egyelőre kevéssé módosultak a frontvonalak – ismertette a második tárgyalási pontot a kancelláriaminiszter. Szerinte a háborús helyzet kihat a növekedésre, az inflációs helyzetre, így pedig a magyar gazdaságnak is kihívásokat jelent. Kijelentette, hogy már novemberre egyszámjegyű lehet az infláció. Azt fontosnak tartja, hogy a munkahelyek száma nem csökkent Magyarországon, valamint az infláció lassulásával a kamatokat is mérsékelni tudja a jegybank, ami élénkítheti a beruházásokat.

Az infláció mértékét meghaladó béremelést akarunk biztosítani az idén – mondta Gulyás Gergely, és szerinte az állami szférában is meg tudják majd őrizni a reálbérek értékét.

FRISSÍTVE (10:51) AZ UKRÁN GABONA BEHOZATALÁNAK TILALMÁRÓL

Nem értünk egyet az Európai Bizottsággal, hogy nem kívánja meghosszabbítani az ukrán gabona behozatalára vonatkozó szeptember 15-ig tartó tilalmat. Így évente 3 millió olcsó, rosszabb minőségű gabona ömölhetne be a piacokra – tette hozzá. A kormány kezdeményezi, hogy Brüsszel hosszabbítsa meg a tilalmat, amíg a tengeri, vízi szállítmányozást helyre nem tudják állítani. Ha ezt nem teszi meg a Bizottság, akkor újra országos importkorlátozást vezethetnek be.

FRISSÍTVE (11:00) KÖTELEZŐ AKCIÓZÁSRÓL

Szentkirályi Alexandra a kötelező akciózást és az online árfigyelőt hatékony eszköznek tartja. A kormányszóvivő kifejtette, az elmúlt másfél hónapban árversenyt generált az Árfigyelő, 62-ből 54 termékkategóriában csökkentek az árak, ami csökkentette az élelmiszerárak inflációját. Szentkirályi Alexandra szerint ebből is látszik, hogy a multik nyerészkedtek. Később elérhető lesz egy többfunkciós, szabadon összeállítható bevásárlólista. A termékkategóriákat a fogyasztói visszajelzések alapján bővíthetik.

A kötelező akciózással összefüggésben 722 üzletet vizsgáltak, 70 üzletnél találtak kifogást. A leggyakrabban az volt a kifogás, hogy nem tüntették fel az árcsökkentést. 28 esetben nem volt elérhető legalább egy akcióköteles termék, néhány esetben nem tartották be az akciókat. Összességében 25 millió forint bírságot osztottak ki.

Forrás: portfolio.hu/index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb