Közélet

Gulyás Gergely: új családpolitikai intézkedéseket vezet be a kormány (frissítve)

Szerda délután, azaz ma 16:30-tól jönnek a legújabb bejelentések, ugyanis Kormányinfót tart Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

A megszokott csütörtök reggeli időpont helyett egy nappal korábban, szerda délután tart sajtótájékoztatót a kormány. A Kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő Mit, miért tesz a kormány? címmel tartja, írta az Index.

AZ ALÁBBIAKRÓL ESHET MAJD SZÓ A MAI KORMÁNYINFÓN

Mint a Portfolio írta, legutóbb augusztus 24-én volt Kormányinfó, így három hét fejleményeiről, illetve a mai kormányülés döntéseiről lesz szó az eseményen. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter tegnapi jelzése szerint az idei GDP-növekedési cél nem tartható, illetve Bóka János új EU-ügyi miniszter azt jelezte, hogy a következő hónapokban még nem várhatók az EU-pénzek, ezek pedig mind lényegesen befolyásolják az éves államháztartási hiányt is, amely egyébként az első kilenc hónapban már csaknem elérte a teljes éves célt. Az első nyolchavi inflációs adatok tükrében a pótlólagos nyugdíjemelés kérdése, illetve a jövő évi minimálbér emelés kérdése is terítékre kerülhet.

A Kormányinfóról élő szöveges tudósítással jövünk a Kecskemét365-ön, cikkünk folyamatosan frissülni fog.

16:35 KEZDÜNK

Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra köszöntötte az egybegyűlteket. Szentkirályi Alexandra szólt először mikrofonba, aki bejelentette, hogy másfél órás lesz a mai sajtóesemény. Mint magyarázta, azért esett mára a Kormányinfó, mert holnap Demográfiai Csúcs lesz Budapesten.

AZ EU-BAN ELSŐK VAGYUNK A TERMÉKENYSÉGI ARÁNYSZÁMOK EMELKEDÉSÉBEN

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője elsőként a holnap induló demográfiai csúcsról beszélt, azt mondta, számtalan külföldi vendég érkezik, köztük az olasz miniszterelnök és a bolgár államfő is.

Mint magyarázta, jelentős előrelépést sikerült elérnie Magyarországnak demográfiai téren, de még mindig nem tartunk ott, ahol kellene. 1,23 volt a termékenységi arányszám 2010-ben, míg 2021-ben már 1,59 volt ugyanez, amely az EU-ban a legnagyobb növekedésnek számított a vizsgált időszakban.

A CSOK ÚJ FORMÁJÁRÓL TÁRGYALTAK

Gulyás Gergely elmondta azt is, ha a korábbi tendencia nem változott volna, akkor 160 ezer gyermek nem született volna meg 2011 és 2021 között, de olyan nehézségekkel néznek szembe, hogy a szülőképes korú nők száma csökken. A kormány mai ülésén is tárgyalta azt az előterjesztést, ami a városi csok helyére léphet. “A falusi CSOK, ahol nem marad meg, ott új intézkedéseket fognak hatályba juttatni. Ez is a demográfiai célokat fogja szolgálni” – mondta el Gulyás Gergely.

DÖNTÖTTEK AZ UKRÁN GABONÁRÓL

Gulyás Gergely a bevezetőjében arra is kitért, hogy a kormány megtárgyalta az ukrán gabonabehozatal helyzetét, a behozatali tilalom szeptember 15-vel lejár. A kormány már korábban döntött, hogy ha az Európai Bizottság ezt nem hosszabbítja meg, akkor nemzeti hatáskörben magyar kormány dönt erről. „Jobb lenne, ha olyan megoldást találnánk, ami megfelel az eredeti célnak” – összegezte. Majd hozzátette: komoly minőségi vita is van az ukrán gabonáról. Közvetlenül a határ menti országokkal szeretne az uniós szolidaritást vállalni, pedig ezeknek az országoknak ez nem kifejezetten hátrányos.

AZ INFLÁCIÓRÓL

Gulyás Gergely az inflációról elmondta, a legfontosabb cél, hogy egy számjegyűre csökkentsék, ez reális, novemberre sikerülhet, de az október sem lehetetlen. A miniszter szerint aggasztó jelek is vannak, amelyek az üzemanyagárak emelkedésével függnek össze, ötszörös áron kénytelenek behozni az ukrán csővezetéken keresztül. A miniszter hangsúlyozta, ez a tranzitdíj-emelés minden ajánlásnak ellentmond, csak ez a változás fél százalékkal növelte az inflációt.

AZ UNIÓS FORRÁSOKRÓL

Gulyás Gergely hangsúlyozta, régóta jönnie kellene az uniós forrásoknak, remélik, hogy az Európai Bizottság visszatalál a jogszerűség útjára, és akkor nincs akadálya annak, hogy hozzájussunk a pénzekhez. A miniszter szerint a kormány mindent megtett.

MARAD A GÁZÁR

Gondolkodik-e a kormány azon, hogy az átlagfogyasztásig csökkenti-e a gáz árát? – hangzott el a kérdés. Gulyás Gergely erre azt mondta, hogy december végéig nem változtat a kormány a gázárakon. (Azaz fennmarad a rezsicsökkentésig a 102 forintos és az e feletti 767 forintos gázár). Radikálisan meg kellene emelni a rezsicsökkentési korlát alatt a gáz árát, és akkor lehetne csökkenteni a rezsicsökkentési korlát feletti gáz árát – tette hozzá.

Tehát december 31-ig biztosan fenntartja a kormány a rezsicsökkentés szabályait.

NYUGDÍJKORREKCIÓ JÖHET

Ha a becsült 15 százaléknál magasabb lesz az infláció, akkor nyugdíjkorrekció lesz novemberben. “Szeptember végéig dönt a kormány a nyugdíjkorrekció mértékéről” – mondta el Gulyás Gergely.

Forrás: szeged365.hu/index.hu/portfolio.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb