Közélet

Szentkirályi Alexandra belengette: jöhet a CSOK Plusz

Hír TV Napindító című műsorának vendége volt Szentkirályi Alexandra, ahol elhintett egy információmorzsát arra vonatkozóan, hogy mi jöhet az év végi határidővel kivezetett nem falusi CSOK után – írta meg a 24.hu.

A mostani CSOK-nál hatékonyabban működő új támogatási formát, ha úgy tetszik, egy CSOK Pluszt vezet be a kormány a nagyobb településeken, erről a következő hetekben születhet döntés – mondta a kormányszóvivő. Szentkirályi Alexandra emlékeztetett: döntés született a jól működő babaváró hitel és a falusi CSOK megtartásáról és kibővítéséről. Mint a Portfolio írta, itt azokra a már kihirdetett jogszabályi változásokra utalhatott, amelyek szerint:

  • a babaváró hitel maximális összege 2024. január 1-jétől az eddigi 10 millióról 11 millióra emelkedik,
  • a babaváró hitel felvételét 2024. január 1-jétől az eddigi 41 helyett a 30 év alatti női taggal rendelkező házaspárokra és a 30-41 év közötti várandósokra korlátozzák,
  • 2025. január 1-jétől kizárólag a 30 év alatti női taggal rendelkező házaspárok vehetik igénybe,
  • a nem preferált kistelepüléseken a CSOK-ot megszüntetik, a preferált kistelepüléseken elérhető CSOK összegét megemelik, szabályain módosítanak.

A CSOK PLUSZRÓL A KÖVETKEZŐ HETEKBEN SZÜLETHET DÖNTÉS

E változtatások bevezetésekor a kormány ígéretet tett arra, hogy új családtámogatási formát dolgoznak ki, ugyanis a lakáspiaci áremelkedés miatt a CSOK egyre kevésbé felelt meg a céljának. “A nem falusi CSOK-ot kivezetjük és a helyébe egy ennél is hatékonyabban működő új támogatási formát fogunk bevezetni, ha úgy tetszik egy CSOK Pluszt, amiről a következő hetekben születhet majd döntés” – jelentette be Szentkirályi Alexandra. Elmondta, az átmenet biztosított lesz, tehát év végéig a mostani CSOK szabályai érvényesek, utána pedig „belép ez az új támogatási rendszer.”

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb