Mindenmás

Emeljük kalapunkat: vércseppanalizáló eszközt adományoztak a Bács-Kiskun vármegyei Oktatókorháznak

Több, mint 400 ezer forint értékű HbA1c vércseppanalizáló készüléket kapott a kórház Csecsemő-és Gyermekgyógyászati Osztály diabetológiai szakrendelése a Kecskeméti Gyermekosztályért Alapítványtól, melyet a kuratórium elnöke, Bárdi-Nyilas Mariann adott át a kórháznak – számolt be a jó hírről a Bács-Kiskun vármegyei Oktatókorház.

”A diagnosztikai eszköz az ujjbegyből nyert vércseppből határozza meg a hemoglobin A1c értéket, így kiváltható a vénás vérvételi vizsgálat. Ezzel évente három vénás vérvételi alkalmat spórolunk meg minden diabéteszes vagy túlsúlyos kis betegnél. A vizsgálatot a rendelésen azonnal el is tudják ezentúl végezni, így nem kell többé a laborba vérvételre menni” – mutatta be a készüléket az átadáson Dr. Tálosi Gyula osztályvezető főorvos. A hemoglobin A1c (rövidítve HbA1c) egy vércukorszintet jellemző paraméter. Diabéteszes páciensek vércukor értékeinek monitorozására használják. Segítségével megítélhető az elmúlt 6-10 hét vércukor értékének az átlaga. Segítséget nyújt cukorbeteg terápia hatékonyságának megítélésében.

HÁROM VÉRNYOMÁSMÉRŐ MENDZSETTÁT IS KAPTAK

„Ezzel a gyors hemoglobin A1c vizsgálattal a három havi vércukorszint alapján meghatározható a cukoranyagcserének a minősége, vagyis ebből a vizsgálatból kiderül, hogy a gyermek betartotta-e a diétáját” – mondta el a szakrendelést vezető, Dr. Vass Laura gyermekgyógyász. Az analizáló készülék mellett 3 extra méretű – a túlsúlyos vagy nagyobb gyermekek számára alkalmas – vérnyomásmérő mandzsettát is kaptak, melyek a 24 órás vérnyomás megfigyeléshez szükségesek. „A szakrendelésre járó gyermekeknél általában kalóriatöbbletből adódó túlsúly észlelhető, nem biztos, hogy cukorbetegség áll fenn, de fontos nyomon követni őket. A 24 órás vérnyomás vizsgálat dönti el, hogy kell-e nekik vérnyomáscsökkentőt szedni, ezért nagyon fontos, hogy a mérések pontosak legyenek”- mondta Dr. Vass Laura szakorvos.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb