Közélet

“Vezérünk a bátorság, kísérőnk a szerencse”: bemutatták Kecskeméten a Tiger Meet gyakorlatra kitelepülő Gripen új dekorációját

Új dekorációt kapott a Tiger Meet gyakorlatra kitelepülő Gripen flotta 30-as oldalszámú tagja, melyet kedden mutattak be a Kecskeméti Repülőbázison, tudatta az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár.

Mint a Jetfly írta, a mintában megjelenik a 85 éves múltra visszatekintő Puma harcászati repülőszázad üvöltő Puma feje, illetve a “Vezérünk a bátorság, kísérőnk a szerencse” jelmondat a vezérsík bal oldalán angolul (“Led by courage, escorted by luck”), jobb oldalán pedig magyarul, mindkét oldalán helyet kapott továbbá a HUNAF 101/1 PUMA SQN jelölés.

A NAPOKBAN ÚTNAK IS INDUL A VADÁSZGÉP

A Puma fejjel díszített, 40-es oldalszámú JAS 39C után, most a 30-as oldalszámú példány csatlakozott a dekorált gépek sorába, mely a napokban útnak is indul az olaszországi Gioia Del Colle légibázisra, ahol 2023. október 2-13. között rendezik meg a NATO Tiger Meet gyakorlatot a magyar kontingens 5 Gripenjének részvételével.

EZ A NATO EGYIK LEGFONTOSABB GYAKORLATA

A NATO Tiger Meet (NTM) egy évtizedekre visszatekintő, tradíciókat magába ölelő gyakorlatsorozat, amely az évek során a NATO egyik legfontosabb gyakorlatává nőtte ki magát. Az idei Tiger Meet közel 20 repülőszázadának és több mint ezer főnek ad otthont. A gyakorlat során a NATO Tigris századai a szárazföldi erőkkel együttműködve komplex légi és összhaderőnemi műveleteket hajtanak végre támadó és védekező légiharcokban, a légvédelem és egyéb földi célok pusztítására irányuló feladatokban, többnyire 60-70 és gyakran ezt meghaladó számú repülőeszközt felvonultató kötelékekben. 

85 ÉVES HAGYOMÁNY, SPECIÁLIS DEKORÁCIÓ

A NATO Tiger Meet gyakorlatokon a háborús szintű szakmai kihívásokon túl hangsúlyt fektetnek a csapatot összekovácsoló tradíciók ápolására is. Ennek az egyik alapvető eleme az úgynevezett “Tiger Tail”. Az idei gyakorlatra a Puma repülőszázad is egy speciális dekorációval készült, amely tükrözi a század, anno vadászosztály, 85 éves hagyományát, szimbolikus elemeit. A remekmű megálmodásában és kialakításában jelentős szerepe volt számtalan műszaki és pilóta kollégának, oroszlánrésze pedig Pozsgay Gyula illusztrátor, dizájner és író barátjuk munkáját dicséri.

Forrás: jetfly.hu/MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár FB

Fotók: MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár FB

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb