Közélet

Eddig összesen 325 embert mentettek ki Izraelből a magyar honvédség repülőgépei

Hétfő délelőttre minden magyar állampolgár elhagyta Izraelt, aki korábban jelezte a nagykövetségen távozási szándékát, így az utolsó turnusban 15 külföldi állampolgárt is el tudtak hozni – számolt be róla Szijjártó Péter külügyminiszter hétfőn Facebook-oldalán.

Eddig összesen 325 embert, köztük 46 gyereket mentett ki Izraelből a magyar honvédség légierejének két repülőgépe – mondta el Szijjártó Péter a Facebook-oldalán egy élő bejelentkezésben hétfőn.

A külügyminiszter arról is tájékoztatott, hogy a hajnalban hazaért 215 emberen felül további közel 100 magyar jelezte még, hogy el kívánja hagyni Izraelt, értük visszament egy honvédségi gép, és mostanra már el is hagyta velük az izraeli légteret. Mivel mindenkit elhoztak, aki távozási szándékát korábban közölte, ezért a magyarokon felül 15 külföldi (izraeli, brit, svéd, német és portugál) állampolgárt is magukkal hoztak. A külügyminiszter hozzátette, hogy az Izraelben zajló fegyveres konfliktus során egyik legfontosabb feladatuk, hogy a veszélyben lévő magyar embereket minél előbb hazahozzák. ,,Mint minden esetben, most is csak akkor adunk tájékoztatást ilyen akciókról, amikor az abban érintettek már biztonságban vannak” – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy az idő előtti tájékoztatás ebben az esetben is magyar állampolgárok százainak életét veszélyeztette volna.

MÉG SZOMBATON INDÍTOTTAK TÁMADÁST IZRAEL ELLEN

Rakéták tömegét lőtték Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből szombat reggel, fegyveres terroristák tucatjai hatoltak be izraeli településekre. Legalább 700 izraeli halálos áldozata van a Gázai övezetet irányító Hamász iszlamista szervezet Izrael ellen indított támadásának, több mint 2100 sebesültről is tudni. Több mint 130 civilt és izraeli katonát továbbra is túszként tartanak fogva Gázában – tudatta a Haárec című izraeli újság. A szombaton indított támadásban az Iszlám Dzsihád is részt vett. Mindkét szervezetet számos ország terrorszervezetként tartja számon. Izrael vasárnap hivatalosan is hadiállapotot jelentett be és zöld jelzést adott “a jelentősebb katonai műveletnek”.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb