KözéletSmart Kecskemét

A jövő Kecskeméten épül: főszerepet ad a Mercedes városunkban található gyárának

Több milliárd eurós befektetést hajt végre kecskeméti üzemében a Mercedes-Benz, főszerepet adva az elektromos átállásban a magyarországi telephelynek – mondta az Indexnek adott interjúban Ola Källenius, a stuttgarti központú autóipari konszern igazgatótanácsának elnöke magyarországi látogatása során. Mint ismertette, a hajtásláncok arányának változásával akkumulátorbeszerelő üzemet létesítenek a gyár területén, a közeli jövőben pedig a Mercedes-Benz luxusautó-vásárlóit is kiszolgálhatják Kecskemétről.

“A kecskeméti gyár nagyon fontos része a globális termelési hálózatunknak, nem véletlen, hogy a következő években több milliárd eurót fektetünk ebbe az üzembe a következő generációs jármű-architektúrákat és modelleket szem előtt tartva” – mondta az Indexnek Ola Källenius, a Mercedes-Benz csoport igazgatótanácsának elnöke. Kifejtette, hogy egyrészt látni akarta, hogy halad a gyárbővítés, másrészt találkozni is akart a csapattal. Hangsúlyozta, hogy a termelés minőségét és a szállítási hatékonyságot tekintve a konszern életében globális kitekintésben is kiemelt szerepet tölt be Kecskemét.

A JÖVŐ KECSKEMÉTEN ÉPÜL

A jövő Kecskeméten épül Ola Källenius szerint, ami a legkevésbé sem üres hízelgés, hangzatos kijelentését nyomban alátámasztotta azzal, hogy – arccal az elektromobilitás felé – 2021 őszén az alföldi üzemben gördült le a szalagról az első EQB kompakt SUV modell.

Jelezte, hogy a Magyarországon előállított első tisztán elektromos, sorozatgyártásban készült autó a Mercedes-Benz életében is mérföldkő, hiszen lenyűgözte a konszern vezérkarát, hogy az igazgatótanácsban hozott döntéstől alig 12 hónap telt el a tényleges gyártásig. Az elnök felidézte: a Müncheni Autószalonon bemutatták az úgynevezett MMA architektúrát, új generációs elektromos autókkal és villamosított, high-tech belső égésű erőátviteli rendszerrel.

“Nem titok, hogy a terjeszkedés a termékportfólió bővítéséről szól, a közeli jövőben, az évtized közepétől a Mercedes luxusautó-vásárlóit is Kecskemétről szolgálhatjuk ki” – bocsátotta előre Ola Källenius, a konkrét modelleket viszont nem nevezte meg. 

 ELŐNYBEN A MEGÚJULÓ ENERGIA

„Ahogy a belső égésű motorokkal szemben egyre nagyobb teret nyernek az elektromos meghajtású járművek, akkumulátorbeszerelő üzemet is építünk itt. Tehát az üzletágunk komponensoldalát is bővítjük.” Az igazgatótanács elnöke kitért arra is, amellett, hogy a gyárbővítés a lehető legmagasabb műszaki paraméterek mentén valósul meg, ez egy teljesen CO2-semleges üzem lesz, például a fűtéshez a tervek szerint geotermikus energiát használnak majd. A termelés egészét úgy szervezik át, együttműködve a magyarországi partnereikkel, hogy megújuló energiára támaszkodhassanak a fosszilis alapúval szemben.

A MESTERSÉGES INTELLIGENCIA HATALMAS LENDÜLETTEL TÖR ELŐRE

Szó esett arról is, hogy az autóipar az elsők között alkalmazta mindennapi működésében a robotokat, az automatizált megoldásokat, mindig is élen járt a digitalizációban. A mesterséges intelligencia (AI) azonban olyan lendülettel tör előre, amely új kérdéseket vet fel a termelési folyamatok újraértelmezése terén is.

“Az elmúlt tíz év azért már erről szól, nagyon érzékeny technológiai problémákkal kezdődött, mint például az automatizált vezetés. Azóta már a kifinomult gépi tanulási algoritmusok korába léptünk, bármerre nézek a vállalaton belül, az emberek valamire használják az AI-t. Ez egy olyan további eszköz, ami eddig nem állt a rendelkezésünkre, ezután viszont még nagyobb pontossághoz, a hatékonyság javításához vagy jobb termékhez vezethet, esetleg az ügyfél jobb kiszolgálásához a digitális térben” – mondta el Ola Källenius.

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb