Közélet

Félholtra verték és a sínekre fektették áldozatukat: zajlik a 23 év után lebukott két kecskeméti diszkós kidobó tárgyalása, továbbra is mindent tagadnak

Szinte napra pontosan a 23 évvel ezelőtti tragédia után bíróság elé állították azokat az egykori kidobókat, akik a vád szerint aljas módon meggyilkolták a kecskeméti Silver diszkóban szórakozó G. Jánost. A fiatalembert 2000. október 1-jén találták holtan a hely melletti síneken, és hiába merült fel rengeteg gyanús körülmény, a hatóságok először vonatgázolásként zárták le az ügyet, írta meg a Blikk pénteken.

A 48 éves N. Tamást, valamint az 50 esztendős V. Lajost, a diszkó ex-biztonsági őreit az emberöléssel összefüggésben csak tavaly fogták el, miután az orgazdasági ügybe keveredett volt főnökük feldobhatta őket. A döglött ügyként aposztrofált eset most végre megoldódhat.

VONATBALESETKÉNT TÜNTETTÉK FEL A GYILKOSSÁGOT

Az akkor 24 éves G. János a halála előtt a Silver diszkóban szórakozott, onnan azonban a biztonsági őrök az ittassága miatt kivezették. A vád szerint ennek során bántalmazták: ököllel verték, illetve egy viperával is többször megütötték, aminek következtében koponyacsonttörést szenvedett. Az áldozat végül összeesett, mozdulni sem bírt. A kidobók a magatehetetlen és eszméletlen állapotban lévő férfit a közeli vasúthoz vonszolták, ahol a sínekre fektetve magára hagyták, bízva abban, hogy az arra haladó vonat majd elgázolja, és a testi roncsolódások elfedik az általuk okozott sérüléseket, ezért az esetet halálos balesetként kezelik majd, az ő felelősségre vonásuk pedig elmarad. Ez sokáig sikerült is nekik, ám az áldozatot exhumálták, a szakértők pedig megállapították, hogy a koponyáját a vonatgázolás okozta sérülésen kívül több más fizikai behatás is érte. A rendőrök ezen a vonalon elindulva göngyölítették fel a tragédia szálait.

A VÁDLOTTAK MINDENT TAGADNAK

A Blikk beszámolója szerint a Kecskeméti Törvényszék Dísztermébe az előkészítő ülésre kéz- és lábbilincsben vezették be a feltételezett elkövetőket a büntetés-végrehajtási intézet maszkos kommandósai. Beismerés esetén 10 év fegyházzal „megúszhatták” volna, de a mindent tagadó vádlottak kitartanak a saját igazuk mellett. A hozzátartozóik és barátaik mellett az áldozat nővére, Rita és a nő fia, Levente is megjelentek.

AZ EGYIK ELKÖVETŐ LUXUSBAN ÉLT, AMÍG EL NEM KAPTÁK A RENDŐRÖK

Mint írták, az egyik elkövető, N. Tamás, egy jól menő konditeremben személyi edzőként, valamint több helyen birkózóedzőként, illetve biztonsági őrként is dolgozott, s Kecskemét legimpozánsabb luxuslakóparkjában jómódban élt feleségével. N. Tamást társával, az apjával élő V. Lajossal egyszerre fogták el hosszú idő után a rendőrök.

VALÓTLANSÁGOKAT ÁLLÍTVA DOBTÁK FEL ŐT – VÉDEKEZETT AZ EGYIK ELKÖVETŐ

Mint a lap írta, az elkövetők ügyvédjei kifogásolták, hogy az ügyben 16 védett tanúból csupán két személynek tehettek fel kérdéseket, de azokat is korlátozott számban. Egyébként új helyszíni szemlét, a koronatanúk vallomásainak és a poligráfos vizsgálatok kizárását szeretnék. Ezután N. Tamás korábbi vallomásait olvasta fel a bírónő. Ezekben többek között arról beszélt, hogy a haláleset napján ugyan dolgozott, de csak napokkal később értesült a halálesetről. G. Jánost, az áldozatot, csak látásból ismerte. Szerinte teljesen tönkretette őt a főnöke, aki – álláspontja szerint valótlanságokat állítva – feldobta őt.

“ÁTADTAM A KOLLÉGÁKNAK ÉS VISSZAMENTEM A HELYEMRE”

“Nagyon sajnálom, ami történt. Arra emlékszem az egészből, hogy valamiért felhívtak a pultos lányok, hogy baj van, mert valaki rosszul viselkedik. Felmentem, szóltam neki, hogy legyen szíves elhagyni a helyet, de ezt ő nem tette meg. Valami oknál fogva dulakodás lett közöttünk. Adtam neki 1-2 pofont, majd lekísértem az ajtóhoz. Átadtam a kollégáknak, én pedig visszamentem a helyemre. Még azt láttam, hogy az illető elsétált” – ezt már a másodrendű vádlott, V. Lajos vallotta. Kérdésre hozzátette, az ajtón kívül még adtak neki egy pofont. Ezután a bírónő és az ügyész faggatta a férfit, aki igyekezett minden kérdésre válaszolni.

A vasúti sínekre fektették Jánost, itt találtak rá a holttestre, amelyen gyanús sérülésekre bukkantak / Fotó: Fuszek Gábor/Blikk

“MI CSAK AZ IGAZAT SZERETNÉNK TUDNI”

Az áldozat testvére megtörten nyilatkozott a Blikknek a tárgyalás után. “Nem tudom, mi lesz a tárgyalás vége, nem tudom, ki a bűnös, ki fog bűnhődni, mi csak az igazat szeretnénk tudni” – mondta T-né G. Rita. “A városban az első pillanattól kezdve voltak szóbeszédek arról, hogy mi történhetett. Nagy meglepetés nem ért bennünket, de mégsem értettük, hogyan került felszínre az ügy, hiszen 23 évvel ezelőtt lezárták. Derült égből villámcsapásként ért minket, hogy újra helyszínelnek. Csak a későbbiekben tudtuk meg, hogy az akkori kidobók főnöke indította el az ügyet azzal, hogy megnevezett két embert. Az biztos, hogy az öcsém nem feküdt oda a sínekre” – tette hozzá.

Forrás és fotók: blikk.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb