Közélet

Bejelentette a kormány a CSOK Pluszt, gyerekenként 10 milliót engedhetnek el

Nem megszokott időpontban tart Kormányinfót Csák János és Gulyás Gergely miniszter, valamint Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, szerda este 18.30-ra hirdették meg. Mint várható volt, szóba került a településeken 2024. január 1-jétől elérhető CSOK Plusz a sajtótájékoztatón, melyről Csák János számolt be.

2015 óta él a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK), 2019 közepe óta pedig a külön szabályokkal rendelkező falusi CSOK. Gulyás Gergely miniszter június 22-én jelentette be, hogy az év végén el fogják törölni a CSOK-ot a városokban, mert a támogatást leginkább falvakban (pontosabban a preferált kistelepüléseken) veszik igénybe, a városokban pedig a lakáspiacon végbement változások miatt már kevésbé fejti ki a hatását. Akkor ígéretet tett arra, hogy a kormány új támogatási formát dolgoz ki a nagyobb településeken élők számára. Ez történt meg, a részleteket pedig ma ismertették.

233 EZER CSALÁD VETTE IGÉNYBE A CSOK-OT

“233 ezer család vette igénybe 2015 óta a CSOK-ot 754 milliárd forint értékben. A kormány ma áttekintette a családtámogatási rendszert, hogy a mai piaci viszonyokhoz igazítsa. Felmentek a kamatok, ezért megcsappant a városi CSOK-ra irányuló kereslet, ám továbbra is az a kormány célja, hogy a kívánt gyerekek megszülessenek. Az 5000 fő feletti településeken CSOK Plusz néven új, kamattámogatott hitelkonstrukciót vezet be a kormány” – jelentette be Csák János.

15, 30 ÉS 50 MILLIÓ LEHET A HITELÖSSZEG

Mint kiemelte, gyermekszámtól függően, 15, 30 és 50 millió forint lehet a hitelösszeg, az első lakás vásárlásakor elég 10% önerő, más esetben 20%. A futamidő 10-25 évig terjedhet – mondta. A 40 év alatti, illetve az igazoltan legalább 12 hetes áldott állapotban lévő nők esetében vehető igénybe a CSOK, telekvásárlásra nem lesz felvehető. Ingatlanvásárlás esetén 80 millió forint az ingatlan értékhatár, lakáscsere mellett 150 millió forint az értékhatár. További kedvezmény, hogy az első évben csak tőkét törleszteni, és ha megszületik a gyermek, akkor a hitelfelvevők egyéves hitelmoratóriumot kérhetnek. A második gyermek és minden további gyermek megszületése esetén a tőkéből 10 millió forintot elengednek – jelentette be Csák János a Portfolio szerint.

A falusi CSOK esetében egységesítették a vissza nem térítendő támogatás értékét: egy gyermeknél 1, kettőnél 4, háromnál legalább 15 millió forintra. Felhívta a figyelmet arra is Csák János, hogy ingyenes típusterveket tett elérhetővé a kormány az új házakra vonatkozóan. A részletszabályok november közepéig lesznek készen. Akinek van CSOK-ja, annak le kell zárnia a meglévő ügyletét, és élhet a lehetőséggel, ugyanígy a falusi CSOK mellé is igénybe vehető lesz a CSOK Plusz. Felső költségvetési keretösszege nincs a programnak – mondta újságírói kérdésekre válaszolva Csák János.

Az is kiderült, hogy elsősorban édesanyák vehetik fel a CSOK Pluszt, házasnak kell hozzá lenni, egyedülállók nem igényelhetik jövőbeni gyermek vállalására – hangsúlyozta Csák János. Előre vállalt örökbefogadott gyermekek után ugyanúgy igényelhető lesz, mint vér szerinti gyermekekre.

A KORMÁNY A LEGHATÁROZOTTABBAN ELÍTÉLI AZT A TERRORTÁMADÁST, AMIT IZRAEL ELSZENVEDETT

Gulyás Gergely úgy fogalmazott, hogy a további napirendi pontok között tárgyalta a kormány az általános biztonsági és az izraeli helyzetet. Leszögezte: a kormány a leghatározottabban elítéli azt a terrortámadást, amit Izrael elszenvedett. Aláhúzta, hogy a kormány álláspontja szerint a közel-keleti konfliktus eszkalációját el kell kerülni, az államok közötti háborúval együtt. Európának az érdeke az, hogy a térségben lévő országok megőrizzék a stabilitásukat. Esősorban Egyiptomot kell segíteni, hogy Törökországon keresztül ne jöjjenek a menekültek.

A kormány elvárása, hogy mindenki legyen tekintettel az áldozatokra, így a terroristák melletti szimpátiatüntetéseket betiltották. „Ijesztő, amikor más európai városokban ezrek, tízezrek éltetik a terroristákat” – összegezte. A honvédség gépei ötször repültek a konfliktuszónába, hogy magyar állampolgárokat menekítsenek ki. A legfrissebb hírek szerint négy család van jelenleg Gázában.

KRAUSZ FERENC KUTATÁSAIT TÁMOGATJA A KORMÁNY

Csák János bejelentette, hogy a kormány jóváhagyta a Nobel-díjas Krausz Ferenc által vezetett Molekuláris Ujjlenyomat Kutató Központ kutatásainak további finanszírozását. 2023 és 2030 közötti folytatását hagyták jóvá a programnak, további 75 milliárd forinttal. A miniszter közölte, létrejött a Magyar Kutatási Kiválósági Tanács, héttagú vezetéssel. Ennek a testületnek az elnökségét Krausz Ferenc vállalta. Csák János szerint ez azért jelentős, mert a program a kutatói életpályát segíti elő.

Forrás: Portfolio, Index

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb