Közélet

Friss listán az ország halálútjai: dobogós helyen végzett az M5-ös autópálya, ugyanakkor vármegyénkben történt a legtöbb súlyos sérüléssel járó baleset is

Nyilvánosságra hozták a 2023-as év első felének baleseti statisztikáit, amikből nemcsak az derült ki, hány végződött súlyos vagy halálos kimenetellel, hanem az is, hol történt. A felmérés arra is kitért, hogy a hazai autópályákon a tavalyi év folyamán mennyi balesetet regisztráltak. Mint kiderült, a legtöbb az M1-esen történt, ezt követi az M3-as, míg a dobogó harmadik fokára az M5-ös autópálya került fel, olvasható a KSH adatai alapján a Pénzcentrum cikkében.

CSÖKKENŐ TENDENCIÁT MUTAT A KÖZLEKEDÉSI BALESETEK SZÁMA

Mint a Vezess.hu írta, a felmérés szerint csökkenő tendenciát mutat a közlekedési balesetek száma: 2023 első felében összesen 6424 eset került be a statisztikákba, ami 8,4 százalékkal kevesebb, mint amennyi az előző év azonos időszakában történt.

A LEGTÖBB BALESET BUDAPESTEN TÖRTÉNT

Lakosságarányosan – az ország teljes területére kivetítve – 6,7 közlekedési baleset jutott 10 ezer lakosra. Ilyen értelmében a legtöbb baleset Budapesten történt, ahol 10 ezer lakosra 9 eset jutott, a sorban pedig Vas, valamint Zala vármegye következett, ahol 8,1-8,1 volt a 10 ezer lakosra jutó esetek száma. A legtöbb vármegyében csökkenést állapították meg, ugyanakkor Borsod-Abaúj-Zemplénben 26, Somogyban és Tolnában 21-21, Komárom-Esztergomban pedig 13 százalékkal több baleset történt.

A LEGTÖBB SÚLYOS SÉRÜLÉSSEL JÁRÓ BALESET BÁCS-KISKUN ÉS CSONGRÁD-CSANÁD VÁRMEGYÉKBEN TÖRTÉNTEK

Kitértek arra is, hogy a balesetek 3 százaléka volt halálos kimenetelű, 29 százalékuk járt súlyos, 68 százalékuk pedig könnyű sérüléssel. A halálos balesetek aránya Tolna vármegyében volt a legmagasabb, 6,5 százalékos, míg a legtöbb súlyos sérüléssel járó incidenst – az összes eset 37 százalékát – Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékben jegyeztek.

AZ ITTASAN OKOZOTT BALESETEK SZÁMA CSÖKKENT

Az ittasan okozott balesetek száma 16 százalékkal, 485-re csökkent. A KSH statisztikái arra is kitértek, hogy az összes baleset 65 százalékát személyautóval okozták, míg a kerékpárok az esetek 9,9 százalékában, a motorkerékpárok pedig 3,7 százalékában voltak felelősek.

AZ AUTÓPÁLYÁN TÖRTÉNT BALESETEK SZÁMÁT TEKINTVE AZ M5-ÖS AZ ÉLEN VÉGZETT

A hazai autópályákon a tavalyi év folyamán 582 balesetet regisztráltak. Ezek közül a legtöbb az M1-esen történt, szám szerint 146 darab, míg az M3-ason 131, az M5-ösön pedig 120 esetet jegyeztek. Az M7-esen 67 személyi sérüléssel járó baleset történt, az M6-oson pedig 28 darab.

A LEGTÖBB SZEMÉLYI SÉRÜLÉSSEL JÁRÓ BALESET LAKOTT TERÜLETEN TÖRTÉNT

A személysérüléses közúti közlekedési balesetek helyszínei alapján megállapítható, hogy az összes eset (14 748) közül 9849 történt lakott területen és 4899 azon kívül.

Forrás: vezess.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb