Smart Kecskemét

Több mint 600 kilométernyi út újult meg Bács-Kiskunban, további tervek is vannak

Az elmúlt tíz évben több mint 600 kilométernyi, a Magyar Közút Zrt. kezelésében lévő út újult meg Bács-Kiskunban, ezzel 60 százalékról 30 százalékra csökkent a rossz utak aránya – közölte az önkormányzat.

Dr. Sztana Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Bács-Kiskun vármegyei igazgatója a tiszakécskei polgármesteri fórumon arról is beszélt, hogy mire számíthatunk a közeljövőben az útfelújítások terén.

A FEJLŐDÉST A STATISZTIKA IS TÜKRÖZI

A Magyar Közút minden tavasszal felméri a vármegyében kezelésében lévő 2200 kilométernyi utat, és méterről méterre rögzítik az úthibákat. Mint dr. Sztana Zoltán elmondta, a mérésekből egyértelműen kitűnik, hogy jelentősen javult az úthálózat állapota Bács-Kiskunban. Amíg 2012-ben 60 százalék volt a rossz utak aránya, ez ma 30 százalék. Eközben a jó állapotú utak aránya 5 százalékról 30 százalékra nőtt – sorolta az igazgató. Mindez annak köszönhető, hogy az elmúlt 10 évben 600 kilométert meghaladó mértékben történt útfelújítás a vármegyében. 

TERMÉSZETESEN A FELÚJÍTÁSOK NEM ÁLLNAK LE

Az igazgató megjegyezte: természetesen továbbra is szükség van a felújítási munkálatokra. Különösen a vármegye északnyugati részén vannak az átlagnál rosszabb állapotban az utak, de kiemelte a rendkívül nagy forgalmat bonyolító 53-as főút Kiskunhalastól délre eső szakaszát is. 

NEHEZÍTŐ KÖRÜLMÉNYEK

A helyzetet nehezíti, hogy a pozitív útfelújítási trend 2022-ben megtört: a kormány a háborús helyzet miatt többek között leállította a központilag finanszírozott, már betervezett útfelújításokat is. Ez Bács-Kiskunban 100 kilométernyi utat érintett. 

35 KILOMÉTERNYI ÚT KÉSZÜL EL 2024-BEN

Dr. Sztana Zoltán kiemelte: ha csökkentett mértékben is, de folytatódnak a vármegyei útfelújítások. A Magyar Falu programból 2024-ben 10 kilométernyi útszakasz rekonstrukcióját tudják finanszírozni, a TOP Plusz programban pedig mintegy 25 kilométernyi út felújítása van betervezve Bács-Kiskunban. 

FOLYAMATBAN LÉVŐ FEJLESZTÉSEK

Eközben zajlanak az Építési és Közlekedési Minisztérium folyamatban lévő, összesen 74 kilométernyi útszakaszt érintő beruházásai: többek között a Kalocsa-Paks új Duna-hídhoz kapcsolódó utak építése, a soltvadkerti elkerülőút kivitelezése vagy az M44 gyorsforgalmi út folytatása. Ezek többsége várhatóan 2024-ben fejeződik be. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb