Közélet

Újabb előrelépés a Neumann János Egyetemen: hajtástechnikai és lineáris technikai laborral bővül az intézmény

Hajtástechnikai és lineáris technikai labor kiépítését támogatja a budapesti székhelyű Power Belt Kft. a kecskeméti a Neumann János Egyetem (NJE), GAMF Műszaki és Informatikai Karának innovatív járművek és anyagok tanszékén – jelentették be hétfőn Kecskeméten.

EGYRE CSAK NÖVEKSZIK AZ NJE PARTNEREINEK SZÁMA

Nagy Zoltán, a kecskeméti Neumann János Egyetem elnök-vezérigazgatója elmondta: felsőoktatási intézményüknek nyolcvan vállalati partnere van, és számuk egyre nő. Az együttműködések egyik fontos eredményének nevezte, hogy olyan szakembereket tudnak képezni az ipar számára, akik “már a diploma megszerzésekor komoly munkaerői tapasztalattal rendelkeznek, és ezáltal szinte azonnal el tudnak helyezkedni”.  Hangsúlyozta: a vállalatok révén indította el az egyetem – Magyarországon először Kecskeméten – a duális képzést, amelyet alapul véve alkották meg később, az NJE START Programot, amely a cégek és a hallgatók számára a korábbihoz hasonló, de egy sokkal rugalmasabb együttműködési formát jelent.

CÉLJUK EGY TECHNOLÓGIAI ÉS INNOVÁCIÓS PARK MEGÉPÍTÉSE

Nagy Zoltán kiemelte: terveik között egy technológiai és innovációs park megépítése is szerepel, amely alapját szintén a vállalati együttműködések képeznék, és különféle innovációs, mesterséges intelligencia alapú, de akár egyszerű méréstechnika jellegű projektek helyszínéül szolgálna, ahol az egyetem egy adott vállalat napi tevékenységébe költséghatékonyan tud majd bekapcsolódni.

A JÁRMŰGYÁRTÁS MŰSZAKI SZAKEMBERELLÁTÁSÁRA VÁLLALKOZTAK

Sági Norberta, a Neumann János Egyetem oktatási rektorhelyettese arról beszélt, hogy a kecskeméti felsőoktatási intézményük a dél-alföldi régió és Bács-Kiskun vármegye ipari központjában, egy dinamikus gazdasági környezetben működik, ahol több multinacionális cég is megtelepedett az elmúlt évtizedekben. Megjegyezte, a városban a járműgyártás látványosan erősödik, amely nemcsak a gyártók, hanem a beszállítók és az alkatrészgyárak megtelepedését is eredményezte.  Az egyetem éppen ezért a járműgyártás műszaki szakemberellátására vállalkozott. Képzéseik gyakorlati hátterének biztosítására számtalan kisebb és nagyobb vállalattal állnak már kapcsolatban, de a műszaki képzésükhöz kapcsolódó ipari szereplőkkel a régió határain túl is keresik az együttműködési lehetőségeket – tette hozzá.

KÖZÖS KUTATÁSI ÉS FEJLESZTÉSI PROGRAMOK VALÓSULHATNAK MEG

Sági Norberta elmondta: a mostani együttműködés célja egyrészt közös kutatási és fejlesztési programok megvalósítása, másrészt a Power Belt Kft. infrastruktúrafejlesztési támogatást nyújt az egyetemnek egy hajtástechnikai és lineáris technikai labor fokozatos létesítéséhez, amely révén a hallgatóknak lehetőségük nyílik a legmodernebb technikák megismerésére. A Power Belt Kft. szakembereit pedig egy-egy kurzus keretében előadások és termékismertetők tartására várják, mert úgy látják, hogy workshopok és szakmai napok, valamint projektfeladatok és szakdolgozati témajavaslatok biztosításával hozzá tudnának járulni a hallgatók gyakorlatorientált, naprakész ismereteinek bővítéséhez – tette hozzá Sági Norberta.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb