Mindenmás

Nem kispályások: kamionnal lopott meg a bűnbanda egy lajosmizsei vállalkozót

A rablók egy bérelt raktárhelyiségből lopták el a vállalkozó építőipari munkagépeit, amik között döngölőgépek, betonsimítók, betonkalapácsok és egyéb eszközök voltak. Az eltulajdonított gépek több tízmillió forintot érnek – tudtuk meg a rendőrségtől.

A Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság szerint öt Pest vármegyei férfi több tízmillió forint értékben vitt el munkagépeket egy lajosmizsei telephelyről.

Egy nagykovácsi vállalkozó Lajosmizsén bérelt raktárhelyiséget építőiparban használt munkagépeinek. Volt közöttük több lapvibrátor, döngölőgépek, betonsimítók, betonkalapácsok, földfúrók, homokszóró, vibrációs úthengerek és aggregátorok. A cégvezető ritkán járt a raktárban, gépeit biztonságban tudta, ezért döbbent meg 2022. augusztus középén, amikor a telephely tulajdonosa arról értesítette, hogy az értékeinek lába kélt.

A NAGYMÉRETŰ ESZKÖZÖK SPECIÁLIS JÁRMŰVET IGÉNYELTEK

A nagyobb méretű eszközöket bármivel nem lehetett elvinni, ezért a nyomozóktól speciális gondolkodást igényelt a furcsa bűneset megoldása. Mivel a szokásosnál jóval nagyobb eszközre volt szükség a nehéz gépek mozgatásához, elszállításához, a térfigyelő és a biztonsági kamerákon személykocsik helyett gyanús teherautókat próbáltak kiszúrni. A sziszifuszi elemzőmunkát végül siker koronázta. Kiderült, hogy egy alkalmi bűnbanda áll a lopás hátterében. A Pest vármegyei férfiak ismerték a terepet, és álkulcs segítségével jutottak be a raktárba; az elszállításhoz egyikük kamionját használták. A munkagépeket targoncával rakodták fel a kamionra, majd mindent átvittek egy másik telephelyre. A jól megszervezett akcióban egy személyautó is részt vett: az abban ülők előfutóként biztosították a megpakolt szerelvény szabad útját.

HÁROM GYANÚSÍTOTTAT ŐRIZETBE VETTEK

A Bács-Kiskun vármegyei nyomozók a bűnténnyel összefüggésben három monori és két üllői férfit hallgattak ki, közülük három gyanúsítottat őrizetbe vettek. Mindannyiukat jelentős értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntettével gyanúsítják. A bűnelkövetőknél tartott kutatások során az eltűnt 65 gépből 47 előkerült, ezeket a tulajdonos visszakapta. A vagyon-visszaszerzés érdekében egy ingatlant is zár alá vettek.

A bűntársak jelenleg már szabadlábon védekezhetnek, és ügyükben a nyomozás befejeződött. A vármegyei bűnügyi osztály munkatársai mindannyiuk ellen vádemelést javasolnak, ezért az iratokat átadták az ügyészségnek.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb