Közélet

Egyre több idős ember kényszerül dolgozni Magyarországon, megdöbbentőek az adatok

Magyarországon bő tíz év alatt ötszörösére nőtt a a 70-74 éves korosztályban a dolgozók száma. Ez sok esetben megélhetési kényszer, ám vannak szakmák, amiben a társadalmi igény miatt kell dolgozniuk az időseknek – írta a Népszava.

Magyarországon inkább a kényszer, a fejlett nyugati országokban döntés kérdése az, hogy nyugdíjba vonulás után a munkát vagy a pihenést választja az ember – így fogalmazott a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója, Molnár László, amikor arról a KSH adatsorról kérdeztük, amely szerint évről évre emelkedik itthon a 65-, sőt a 70 éven felül munkát vállalók aránya.

ÖTSZÖRÖSÉRE NŐTT A 70-74 ÉVES KOROSZTÁLYBAN A DOLGOZÓK SZÁMA

Míg 2010-ben a 65-69 éves korosztályból 25 ezren dolgoztak, 2022-ben 84 ezren vállaltak munkát. A 70-74 éves korcsoportban is hasonló a tendencia, 2010-ben 6 ezren, 2022-ben 28 ezren voltak jelen a legális munkaerőpiacon. Az adatokból az is kiolvasható, hogy több férfi dolgozik, mint ahány nő.

AZ ALACSONY KERESETEK ÉS INDULÓ NYUGDÍJAK

Molnár László szerint az alacsony keresetek és induló nyugdíjak miatt vállal sok nyugdíjas munkát, hiszen az ellátás 20-30 százalékkal alacsonyabb, mint az utolsó évek átlagkeresete volt.

AZ ÉLETSZÍNVONAL HIRTELEN CSÖKKENTÉSE NEM EGYSZERŰ

Az életszínvonalat pedig egyik hónapról a másikra igen nehéz ilyen arányban csökkenteni. Utalt a Policy Agenda elemzésére, amely szerint 2022-ben a nyugdíjasok több mint felének, 1,2 millió idősnek az ellátása nem érte el a nyugdíjas létminimum 145 ezer forintos szintjét.

NEM CSAK A PÉNZ AZ OKA

Magyarországon nem csak a megélhetési kényszer veheti rá a nyugdíjast a munkára, hanem a társadalmi igény is. A háziorvosok átlagéletkora 65 év, ha ők nem dolgoznának tovább, nagy baj lenne. Több más egészségügyi területen sem lehet nélkülözni az idős orvosok munkáját. Igaz ez a nővérekre, illetve a szociális területen dolgozókra, pedagógusokra is.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb