Közélet

Hoppá! Kiderült, miért tart több mint négy éve a kecskeméti Nagytemplom felújítása

Hosszú évek óta csúnyítja a sok állvány és a mára már csak lógó védőháló Kecskemét egyik ikonikus épületét, a Nagytemplomot. A múlt héten ismét szóbeszéd témája lett a templom felújítása a közösségi médiában, és az is kiderült, mi hátráltatja a munkálatokat. Mutatjuk!

A múlt héten felkerült galériában látható a kecskeméti Nagytemplom jelenlegi kinézete, ami az állványon lógó védőhálóval és a körülötte lévő szeméttel nem méltó a városunkhoz. Mária így írt a csoportba:

“Bocsánat, hogy ilyen csúnyát teszek fel, de én már csak egy apró kívánságot szeretnék karácsonyra, ami nem más, mint az a kérés az illetékesekhez, hogy a kecskeméti Nagytemplom rongyait SOS szedjék le, mert gusztustalan, és nem méltó városunkhoz. De akinek ez tetszik, és nem tesz/tett semmit, akkor ő – bárki az! – vigye haza és tegye a karácsonyfája alá. Kedves Jézuska! Ha még lehetne egy apró pótkérésem, akkor a templom körül lerakott rendetlenséget is tüntessék már el. Köszönöm.

Ezek után egy hetet kellett várnia Máriának a válaszra, szintén a fent is melített csoportba került fel egy poszt ma ugyanattól hölgytől, mely szerint beszélt az Érseki Hivatal építész mérnökével.

Ezt írta mai posztjában:

“Most beszéltem telefonon az Érseki Hivatal építészmérnökével a Nagytemplom befejezésével kapcsolatban, aki azt mondta, hogy sajnos leszakadt a több tonnás erkély, amely a XIX. században épült, és most ezt a problémát kell megoldani, ami életveszélyes. Ez is akadályozza a befejezést. Ígéretett tett arra is, hogy elpakolják a szétrakott dolgokat, és leszedik a csúnya rongyokat is. (Mondta, hogy már többször kérte a munkásokat a rendrakásra.)”

A Nagytemplom felújítása egyébként elég régóta tart, a magyarepitok.hu 2019 júniusában publikálta, hogy elkezdődik a rekonstrukció. A tervek szerint a toronysisakot és a négy evangélista nagyméretű szobrát akarták felújítani, valamint új vakolatot kapott volna a homlokzat és a színes üvegablakokat is kicsinosították volna. A portál akkor, több mint négy éve azt állította, hogy a munkálatok két évig tartanak majd.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb