Közélet

Kiderült, miért szüntetik meg Országos Meteorológiai Szolgálatot

A kormány célja, hogy az állami meteorológiai szolgálat korszerű és versenyképes szervezetként működjön, amely megfelel az állam és az energiaszektor, a közlekedés és az agrárium által támasztott elvárásoknak – tudtuk meg az Indextől.

Mint korábban beszámoltunk róla, állami cég veszi át az OMSZ feladatait, a meteorológiai szolgálat kormánytisztviselőinek jogviszonya pedig 2024. január 1-től munkaviszonnyá alakul. A levegőtisztaság védelmének előtérbe kerülése és a meteorológiai előrejelzések pontosságának javulása a tárca szerint nemzetgazdasági szinten érzékelhető lökést adhat a mezőgazdaságnak, az energiaiparnak, a közlekedésnek és a turizmusnak.

A kormány célja, hogy az állami meteorológiai szolgálat korszerű és versenyképes szervezetként működjön, amely megfelel az állam és az energiaszektor, a közlekedés és az agrárium által támasztott elvárásoknak. Ennek érdekében az Országos Meteorológiai Szolgálat új néven és szervezeti struktúrában folytatja működését, a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. 2024. január 1-jén kezdi meg a feladatainak ellátását

– közölték a portál megkeresésére az Energiaügyi Minisztériumnál.

Emellett a jövő év elejétől a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.-től a társasághoz kerülhetnek egyes környezetvédelmi – így az uniós ökocímkével kapcsolatban ellátott – feladatok és uniós projektek. Január elsejétől az Energiastratégia Intézet Nonprofit Kft. helyett a társaság üzemeltetheti a Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszert (NATéR), és biztosíthatja az adattartalom folyamatos frissítését, valamint az informatikai rendszer működtetését.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb