Közélet

Év végén megszűnik az Országos Meteorológiai Szolgálat

Állami cég veszi át az Országos Meterológiai Szolgálat feladatait, a szolgálat kormánytisztviselőinek jogviszonya január 1-jétől munkaviszonnyá alakul – írta a 24.hu.

Megjelent a kormány honlapján a Lantos Csaba által vezetett Energiaügyi Minisztérium jogszabálytervezete, amely szerint az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) feladatait január 1-jétől a 100%-os állami tulajdonban lévő HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. veszi át.

AZ ÚJ RENDELET TERVEZETE ELKÜLÖNÍTI A METEOROLÓGIAI TEVÉKENYSÉGEKET

A Magyarország nemzeti meteorológiai szolgáltatójáról és a meteorológiai tevékenységről szóló rendelet hatálya kiterjed  majd a meteorológiai tevékenységet folytató természetes és jogi személyekre, állami szervekre, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdálkodó szervezetekre, a nemzetközi szerződésekből adódó meteorológiai feladatok ellátására.

A tervezet megkülönbözteti, elkülöníti a meteorológiai tevékenységeket, az állami meteorológiai tevékenységtől. Az állami meteorológiai tevékenység körében ellátandó feladatok a következők:

  • a nemzeti meteorológiai adatbázisra támaszkodó elemző, értékelő és előrejelző rendszer működtetése, meteorológiai adatok és meteorológiai információk előállítása;
  • a meteorológiai tevékenység során előállított hiteles meteorológiai adatok és meteorológiai információk közzététele;
  • a polgári és állami célú repülések végrehajtásához szükséges speciális meteorológiai adatok és meteorológiai információk előállítása;
  • az állami rendezvények és programok meteorológiai támogatása; továbbá
  • az állami vízgazdálkodási közfeladatok ellátásához meteorológiai adatok és meteorológiai előrejelzések biztosítása.

JANUÁR ELSEJÉN VÁLTJÁK LE AZ OMSZ-T

A tervezet záró rendelkezései szerint az Országos Meteorológiai Szolgálat mint a környezetvédelemért felelős miniszter irányítása alá tartozó, központi hivatalként működő központi költségvetési szerv 2023. december 31-én szűnik meg, az általa ellátott feladatokat a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság veszi át 2024. január 1. naptól.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb