Közélet

Közel 10 ezer Fülöp-szigeteki vendégmunkás dolgozik már Magyarországon, ez többszörösére nőhet jövőre

Jelenleg nagyjából 8–10 ezer Fülöp-szigeteki vendégmunkás dolgozik Magyarországon. Az is kiderült, hogy Európában nagyjából 100 ezer filippínó munkavállaló dolgozik, elsősorban az egészségügyben, a gyártásban, a vendéglátásban és a logisztikában. Rowena Paragas hozzátette, a számítások szerint jövőre többszörösére nő a filippínó vendégmunkások száma.

Óriási verseny van nemzetközi szinten a filippínó munkavállalókért – mondta a HR Portálnak a Fülöp-szigeteki munkaerő-közvetítők szövetségének (PASEI) alelnöke, Rowena Paragas.

Rowena Paragas 22 éve dolgozik az iparágban, a munkaerő-közvetítő cégek szövetségének (PASEI) alelnöke, a NYD International Placement Agency Inc. közvetítőcég alapító-ügyvezetője. Vállalkozása minősített magyar kölcsönzőkkel együttműködve jelentős számú filippínó munkavállalót közvetített Magyarországra az utóbbi másfél évben.

KIEMELKEDŐ BEVÁLÁSI ARÁNY, NÖVEKVŐ TENDENCIA

Rowena Paragas megjegyezte, hogy Magyarországon 95% a Fülöp-szigeteki vendégmunkások beválási aránya, ami rendkívül jónak mondható. Aki tíz fővel kipróbálja, utána 100-at rendel. Egy német cégvezető elmondta neki, hogy filippínó munkásaik átlagosan 30 százalékkal termelékenyebbek a többi ott dolgozóval összevetve.

MIÉRT MAGYARORSZÁG?

Ha csak a fizetéseket nézzük, akkor több ország is előttünk jár. Gyári összeszerelői munkásként a Fülöp-szigeteken régiótól függően nettó 250-300 dollárt lehet megkeresni, Magyarországon 550-600 eurónak megfelelő forintot, míg Nyugat-Európában 1500-1700 eurót. Ha azonban hozzávesszük, hogy Magyarországon ingyenes a szállás, a munkába járás és kapnak a dolgozók étkezési támogatást is, akkor már nem akkora a különbség. Rowena Paragas úgy látja, sokat számít az, hogyan adja el a közvetítőcég az országot a jelölteknek, miként orientál. Például a döntésnél sokat nyom a latba, mennyire “biztonságos” az adott ország, hogyan bánnak ott a vendégmunkásokkal – írta a HR Portál.

Rowena Paragas 2024-ben munkaerőigényben az idősgondozásban, a vendéglátóiparban, a logisztikában, a gyártásban vár felfutást Magyarországon.

“Egy munkaadó nem engedheti meg magának, hogy 3 hónapon át fizessen egy vendégmunkást munkavégzés nélkül, amíg a végzettségét Magyarországon elismerik. Ezt 2-3 hétre rövidíteni kellene”

– mondta.

“Azt hallottuk a magyar kormány képviselőjétől, hogy az első számú prioritás vendégmunkások tekintetében a Fülöp-szigetek. Azzal kalkulálunk, hogy jövőre többszörösére nő a filippínó vendégmunkások száma” – tette hozzá.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb