Kecskeméti arcok

Játszóházból nőtte ki magát, ma 75 kecskeméti roma származású gyermek kap új esélyt a Hajnalcsillag Tanodában

Somogyi Tímea, a Hajnalcsillag Tanoda egyik megálmodója és alapítója a kecskeméti cigánysoron született és élt sokáig. Már felnőttként végezte el a középiskolát és az egyetemet is, most pedig 75 szintén kecskeméti roma származású gyermeknek kínál új esélyt – tudtuk meg a 24.hu terebélyes riportjából.

A Hajnalcsillag Tanoda eredetileg játszóházból nőtte ki magát hét évvel ezelőtt, az ide járó gyermekek komoly esélyt kapnak itt. A legkülönbözőbb kecskeméti városrészekből jönnek erre a melegséggel, egy szebb jövőképpel, tudással és személyre szóló figyelemmel kibélelt helyre minden áldott délután, a többségük roma származású. Tímea most elárulta, mi motiválta abban, hogy segítsen sorstársainak.

“Édesanyámtól mindig azt hallottam: cigánynak születni a legnagyobb szerencsétlenség a földön. Meg milyen borzasztó, hogy mi, a gyerekei, barna bőrt örököltünk tőle. Az anyám tele volt megtapasztalt, mély traumákkal. És ezeket sulykolta belénk is. Annyira féltett engem, hogy, miután elköltöztünk a Tatársorról, ahol csupa cigány család élt, megtiltotta, hogy visszamenjek meglátogatni a régi játszótársaimat, vagy egyáltalán, hogy cigány közösségekbe járjak, mert az csak bajt hozhat rám, hiszen a cigányok rosszak” – mondta.

MOTIVÁLTAK A GYEREKEK A TANULÁSRA

“Néhány gyerekünk ma már gimnáziumban vagy szakiskolában tanul. Motiváltak a tanulásra, és meg is állják a helyüket. Akad olyan, aki többé-kevésbé konszolidált körülmények között él otthon, de olyan is, aki a családjával együtt egy ólfélében vagy fűtetlen garázsban lakik, onnan érkezik hozzánk naponta” – mesélte Somogyi Tímea a 24.hu-nak.

“Nekünk a személyre szabott fejlesztés a dolgunk. Elsősorban az önismereti hátrányok kompenzálása. A nyomort, a sokszor vele járó droghasználatot csak megelőzni lehet – tudással, megtartó közösséggel. Egy tanodás jó eséllyel soha nem lesz drogos, mert más céljai vannak. Nem csak hiszem, hanem tudom, hogy ez működik”

– tette hozzá Tímea, aki a saját életútjáról is sokat mesélt. Ma már diplomás szociológus, kutató és közben kőkemény, gyakorlati terepmunkás is, akinek hat gyermeke van.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb